Nagykanizsa

2016.08.14. 13:13

Kanalat ragadtak a rézangyalok

Kisfakos, Nemespátró – Szabadtéri konyhává és dübörgő táncparketté változott az elmúlt napokban sok dél-zalai település. Szinte nem volt olyan hely Kanizsa vonzáskörzetében, ahol ne rendeztek volna valamilyen kulturális programot.

Szabó Zsófia

A városhoz tartozó Kisfakoson nagy vigadalom volt szombaton. A Fakosért Városrész Szépítő Egyesület, a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége és a Zöld Élettér Egyesület falunappal egybekötött, országos roma fesztivált szervezett.

– Falusi környezetben, finom ételek mellett könnyebb a kikapcsolódás – hangsúlyozta a fakosi városszépítők elnöke, Nagy József György.

Kutasi Tibor (balról) nejével, Ibolyával közösen tejszínes bordát főzött Kisfakoson

Nagykanizsa első embere, Dénes Sándor szintén a rendezvény közösségépítő erejét emelte ki a fakosi fesztiválon. A városrész képviselője, Jerausek István pedig arra tett ígéretet a helyi lakosoknak, hogy a közeljövőben befejezik a Damjanich utca felújítását.

– Én akár földúton is eljöttem volna ide, pedig Liszó nem a szomszédban van – summázta a Rézangyalok főzőcsapat szakácsa, Kutasi Mihály, aki „oldalbordájával", Ibolyával, tejszínes disznóbordát kevergetett az üstben, amihez cigánykenyér dukált. Ám nem csak a Rézangyalok, a többi főzőcsapat is kitett magáért. Jutalmuk a rendezvényre kilátogatók duzzadó pocakja volt. A lucullusi étkek mellé járó jó zenére, műsorokra lemozoghatták a főzéssel járó „feszültséget" az alkalmi séfek. Nemespátróban sem maradtak éhen mindazok, akik ellátogattak a szombati falunapra.

 

– Kellenek olyan programok, melyek nem a munkáról, hanem a kikapcsolódásról szólnak – fogalmazott Gilicze Sándor, a község polgármestere, aki egyúttal megjegyezte: mozgalmas időszakot tudhatnak maguk mögött, mivel a közelmúltban újabb fejlesztés történt a faluban; felújították a temetőkaput.

A fárasztó munkát aktívan pihenték ki a nemespátróiak, dalos, zenés csoportok szórakoztatták őket késő estig. Köztük a 83 esztendős Dömötörfy Jenő bácsit, akit a falunapon díszpolgári címmel is kitüntettek.

– Ide születtem, mindig itt éltem – így Jenő bácsi. – Sosem tudnék a falumtól elszakadni – tette hozzá.

Gilicze Sándor, Nemespátró polgármestere és Dömötörfy Jenő, a falu díszpolgára
Fotó: Szakony Attila

Nemespátrón nem csak a helyiek érzik jól magukat. A surdi Sifter család szívesen látogatott el a szomszéd falu nagy ünnepére.

– Összetartunk a pátróiakkal – mondta Sifter Jánosné, miközben elismerően tapsolt a fellépő táncosoknak.

Palin, Pölöskefő, Zalamerenye is a mulatozástól visszhangzott a szombati falunapon, Ez utóbbi faluban díszkutat is avattak az ünnepen. Fityeházon gyereknapot, Gelseszigeten parasztolimpiát rendeztek. Kisrécsén tegnap vigadtak a helyiek, ahogy Miklósfán is, a Nagyboldogasszony napi búcsún.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!