Nagykanizsa

2015.10.16. 15:06

Színházban jártak a Kőrösi iskola negyedikesei

A nagykanizsai Kőrösi iskola 4. osztályosai október 11-én vasárnap ellátogattak a Budapesti Operettszínházba, ahol Tamási Áron-Tolcsvay László: Ördögölő Józsiás című rockoperettjét tekintették meg. A mese hazaszeretetről, árulásról, és sok-sok megpróbáltatásról szól.

Civil Tudósítónktól

A színház, a színpad, a színészek játéka elvarázsolta a gyerekeket.

Az élményről így írt Pál Júlia 4.b osztályos tanuló:

...Tetszett, hogy mindenki a lelkébe nézett...érdekes volt, hogy a tündérek nem félve menekültek át az ördögökhöz, hanem megvédték hazájukat. Én ebből arra következtettem, hogy ha az ember harcol azért, amit szeret, akkor biztos sikerül neki. Megtanultam, hogy amilyen az ember lelke, úgy is viselkedik. Nemcsak viselkedésünkkel, hanem az öltözékünkkel, mozgásunkkal, hanglejtésünkkel is ki tudjuk fejezni azt, hogy mennyire tiszteljük a másik embert. Ebből a darabból azt is megtudhattam, hogy milyen a szenvedés és milyen az igazi öröm!

A Somogyi Szilárd rendezésében 2 éve bemutatott Ördögölő Józsiás című mesejátékot Tamási Áron 1952-ben írta. Valódi mesejáték kicsiknek és nagyoknak, olvasható a színház ajánlójában. A Budapesti Operettszínház számára a zenés változatot Tolcsvay László készítette, a magyar népzene legszebb motívumainak és a ma népszerű világzene elemeinek felhasználásával. Az előadás dalai egyszerre XXI. századi módon rockosak, ám közben fülbemászóak, mint az operett-melódiák.



A történet Tündérországban játszódik, ahol az öreg király, Lámsza lovagi tornát hirdet. A győztes nem csak a trónt és a koronát nyeri el, hanem Jázmina hercegnő kezét is. A kérők jönnek, küzdenek (ki így, ki úgy), és a legjobb jelölt, Józsiás annak rendje és módja szerint nyer. A népmesék hagyományai alapján végül hőseink boldogan élnének, míg meg nem halnak, csakhogy a második helyezett, Bakszén, az ördögkirály fia nem hagyja annyiban a dolgot, és elkezdődik a harc a hatalomért.

Arra tanít bennünket, hogy soha ne adjuk fel a küzdelmet, ha hiszünk az igazunkban.

Szerző:

Végvári Judit tanárnő

Nagykanizsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!