Nagykanizsa

2015.02.25. 09:59

Megvan a 61-es elkerülő út kivitelezője

Nagykanizsa - Hosszas vajúdás után sikerült kiválasztani a félbemaradt 61-es elkerülő út kivitelezőjét. Az a cég nyerte el a lehetőséget, amelyikre az elmúlt hetek történései alapján senki sem gondolt.

Horváth-Balogh Attila

A 61-es főút elkerülő szakaszának építését uniós és hazai forrásból még 2009-ben kezdte el a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. és az Euroaszfalt Kft. alkotta konzorcium, s a tervek szerint 2010 októberére a munkával végezni is kellett volna. Ám a Vegyépszer csődje miatt a kivitelezés 2010 őszén abbamaradt. Addig csupán a nyomvonal kialakításával, az aszfaltozás egy részével és a vasutat keresztező híd zsaluzatának kialakításával végeztek, ami nagyjából 60 százalékos készültségi fokot jelent. A NIF sokáig azért nem bontott szerződést a magára maradt Euroaszfalttal, mert abban bízott, hogy az egyedül is be tudja fejezni a munkát - ez azonban valamiért nem sikerült, holott közben a cég aktívan részt vett a nagykanizsai városi szennyvízcsatorna-hálózat kivitelezésében is. Végül 2012 augusztusában került sor a szerződésbontásra.

 

Azóta többször is meghirdették a kivitelezést, ám mindannyiszor eredménytelen lett a kiírás. A legutóbbi hivatalos eredményhirdetésére még nem került sor, de Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője lapunk érdeklődésére közölte: az eredményes közbeszerzési eljárásra 6 érvényes ajánlat érkezett. A nyertes ajánlattevő a Közgép Zrt., a kivitelezés nettó összege 1.3 milliárd forint. A második legkedvezőbb ajánlatot pedig 1.5 milliárd forint értékben a Soltút Kft. adta.

Loppert Dániel szerint a szerződés leghamarabb március közepéig megköthető, így várhatóan március végén, április elején a munkálatok megkezdődhetnek. Az elkerülő utat a remények szerint év végén már használhatják a közlekedők. A Népszabadság szombati számában azonban arról írt: nem biztos, hogy a megbízást a Közgép kapja, annak ugyanis többségi tulajdonosa, Simicska Lajos összerúgta a port Orbán Viktor kormányfővel.

Nos, a választ hamarosan megtudjuk. Mindenesetre, az idő kényszerítő erővel is hathat, hiszen mint arról már korábban írtunk, ha a decemberben záruló uniós költségvetési időszakból kicsúszik a beruházás, akkor az Európai Unió visszakérheti az egész támogatást, azaz bruttó 3,6 milliárd forintot.

Nagykanizsán mára köznevetség tárgya lett a 61-es elkerülő út beruházása, aminek eredetileg 2010 őszére kellett volna elkészülni. Előbb a sok csapadék szólt közbe, aztán a kivitelezést elnyerő cégek egyike ment tönkre, a másik meg egyedül nem bírta befejezni. Ezért áll már évek óta az út félkészen, a vasúti híd töltését elkezdte kimosni a csapadék és az Új Magyarország Terv dicsőségét hirdető tábla fele is a földön hever. De most újra felcsillant a remény, hogy mint Főnixmadár, a 61-es is új életre kel. És a Hevesi úton élők már nagyon várják, hogy a teherautók ne az ablakaik alatt dübörögjenek, hanem az elkerülőn...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!