Nagykanizsa

2014.11.15. 16:59

Tortafesztivál Nagykanizsán: még mindig óriási siker (eredményekkel frissítve)

Nagykanizsa - Dióból, szezámmagból és tökmagból készült grillázs szirmokat és madártejes krémmel töltött sonka alakú tortát is lehetett kóstolni szombaton a Kanizsa Centrumban megtartott negyedik tortafesztiválon. A számos kulturális programmal is színesített eseményen minden sütemény az utolsó morzsáig elfogyott.

Benedek Bálint

Álomesküvő Párizsban, sonka vágódeszkán lilahagymával és paradicsommal, négy évszak variáció és a bevásárlóközpont alakú óriástorta. A felsorolt tortákból is kiderül, az indulók kreativitására ezúttal sem lehetett panasz a Kanizsa Centrumban megtartott negyedik Tortafesztiválon. A kulturális programokkal színesített eseményen minden sütemény az utolsó morzsáig elfogyott.

A sütemények és tortaköltemények finom édeskés illata lengte be a Kanizsa Centrumot, ahová 39 csapat pakolta ki finomságait. A sorok között járva az ötletesen elkészített tortákon kívül egyéb más klasszikus édességeket is fel lehetett fedezni, sőt még a fogyókúrázók is megtalálhatták a kedvükre való paleolit, glutén-, vagy éppen cukormentes finomságokat.

 

A kanizsai Jakabfi Dávid eddig az autók látványos tuning megoldásaival hívta fel a figyelmet, ám a cukrász végzettségű fiatal ezúttal kitett magáért, hiszen 48 órás megfeszített munkával elkészítette az eseménynek is helyet adó bevásárlóközpont kicsinyített mását tortából. A gondos tervezést követően a gigantikus tortához 96 lap piskótát használt fel, melyeket hatféle krémmel kilenc liter tejszín felhasználásával ragasztott össze.

– A bevonatot marcipán, fondant és cukortészta adta, a fa alapot beleszámítva a torta 60 (!) kilogrammot nyomott – mesélte Jakabfi Dávid. – E mellett még különféle egzotikus gyümölcsök valamint mazsolás puncs felhasználásával egy gorilla alakú tortát is készítettem.

A következő sokk a kanizsai Bakonyiné Novák Adrienn standjánál érte a látogatókat. A szintén cukrász végzettségű, de évek óta már nem a szakmájában dolgozó kétgyermekes édesanya párizsi álomesküvőt varázsolt asztalára. Mint elmondta: családja nem csak támogatta, de segített is neki, hogy elkészítse az Eiffel tornyot, a Disney palotát és a hófehér hercegnő tortát. Figyeltek a bemutatkozása, a tálalásra, hisz emlékezetessé szerették volna tenni a bemutatkozásukat.

Többek között erre is figyelt a Sinkovics Tamásné Katalin mestercukrász, Czeglédi László a Thúry-szakképző iskola szaktanára és a lajosmizsei Rimóczi László a Magyar Grillázs Szövetség elnöke alkotta szakmai zsűri, akik egységes értékelési rendszer alapján pontoztak.

Aki a tortaszeletek elfogyasztása után pihenni szeretett volna, őket kulturális kavalkád várta, melynek megszervezésében a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház segített, míg a KULCS Egyesület adománygyűjtést is szervezett erre az alkalomra, ahol a Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona javára felajánlott összegből mosó-szárító gépet vásárol meg. A tortafesztivál első helyét és az ezzel járó értékes ajándékot a nagykanizsai Bakonyiné Novák Adrienn kapta, megelőzve a szintén kanizsai Jakabfi Dávidot és a vonyarcvashegyi Némethné Szabó Zsanettet. A különdíjat pedig a becsehelyi Szücs Zoltánné grillázstortája kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!