Nagykanizsa

2014.11.09. 15:31

Kopjafa került a kanizsai református templomba

Az erdélyi Kovásznáról érkezett testvérgyülekezet vendégeskedett a hétvégén a Nagykanizsai Református Egyházközségnél. A vendégek vezetője, Balogh Zoltán lelkész vasárnap kollégájával, Hella Ferenccel közösen kopjafát szentelt meg a templom alapításának 80. évfordulója alkalmából.

Benedek Bálint

Kettős kapocs köti össze a két várost: az egyik a testvér települési, a másik a gyülekezetek között alakult ki két évvel ezelőtt. Hella Ferenc lelkész viszont hozzáfűzte: a kovásznai Balogh Zoltánnal 1993-ban a teológián kötött barátságot, hiszen évekig szobatársak voltak, s a köztük lévő 1000 kilométeres távolság ellenére a mai napig tartják a kapcsolatot.

- Két évvel ezelőtt Erdélyben a kovásznai templom 200 éves jubileumakor találkoztunk ismét – folytatta Hella Ferenc. – Az ott eltöltött idő nem csak a hitünkben való megerősödést jelentette, hanem lelki feltöltődéssel is járt.

Ezúttal 45 fős csapat érkezett a városba, hogy a környék értékeivel is megismerkedjen. Nagykanizsa nevezetességeinek megtekintését követően az Őrségbe vezetett az útjuk, ahol a Szentháromság templomot látogatták meg, majd Szalafő-pityerszeri skanzenben a magyarság összetartásáról hallgathattak meg egy előadást. Vasárnap pedig közös istentiszteletre várták a hívőket a kanizsai templomba.

Balogh Zoltán prédikációjában beszélt arról a kivételes összefogásról, melyet a hívők és Isten kötöttek azért, hogy a kanizsai templom 80 év elteltével is erős bástyaként álljon. S hozzáfűzte, hogy az igaz barátságok nem szakadnak meg soha, ugyanis ekkora távolság sem lehet akadálya a kapcsolatok ápolásának.

A református gyülekezetet hatodik éve szolgáló, Hella Ferenc méltatta a kanizsai templomépítő, Kádár Lajost valamint elődeit, Pomothy Dezső lelkészt és Balogh Tibor esperes-lelki pásztort. Majd Balogh Zoltánnal közösen áldották meg az erdélyiek ajándékát, egy kopjafát, melyet a kovásznai Kovács János faragott. Az ünnepélyes pillanatok után az erdélyi fiatalok zenés műsora zárta a kivételes istentisztelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!