Nagykanizsa

2014.09.14. 15:40

Egy hungarikumot is kóstolhattunk – miért ne lehetne a dödölle is az?

Nagykanizsa - Kegyesek voltak az égiek a XI. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál szervezőihez és látogatóihoz, a rendezvény 2. napján ugyanis jobbára száraz, sőt, némelykor kifejezetten napos volt az idő.

Horváth-Balogh Attila

A pénteken kezdődött fesztivál másnap 10 órakor a szokásos ünnepi felvonulással folytatódott, majd kicsivel dél előtt megnyitották a főzőversenyt.

– Természetesen, mint eddig is, a gasztronómia a fő vezérfonala a programnak, amit most Borda Attila, a sárvári Hotel Spirit kanizsai kötődésű séfje szervezett – bocsátotta előre Magyar Ferenc, az egyik szervező, a Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnöke. – A főzőversenyre 23 csapat nevezett, ám nem csak az ételeknek, hanem a boroknak (különösen a zalaiaknak) is kiemelt szerep jutott, 12 borház jött el.

Képviseltette magát a fesztiválon a Karcagi Birkafőzők Egyesülete is Bartha László alelnök és felesége révén.

– Minél szélesebb körben népszerűsítjük a karcagi birkapörköltet, mely hungarikum, ezért vagyunk itt – mondta el Bartha László. – Főzési módunk az Alföld más területein ismert receptektől jelentősen eltérő, ugyanis nálunk nem csak a hús kerül bele az ételbe, hanem a belsőségek, illetve a birka feje is. Ettől lesz olyan különleges az íze.

Persze, nem mindenki jött ilyen messziről, a helyieket képviselte például a Bölcsődei Menyecskék Csapata.

– Vadpörköltet készítettünk zalai erdőben lelt vargányával, dödölletalléron, valamint cukkinis dödöllét kapros tejföllel – hallottuk Körmendi Viktóriától, az Egyesített Bölcsőde vezetőjétől. – Persze, a hivatásunkat itt sem feledjük: míg a szülők falatoznak, addig a gyerekeket a játszóházunkban foglalkoztatjuk.

A Nagykanizsai Gazdasági Ellátó Szervezet (NAGESZ) közössége a szellemes NAGESZtro Angyalai nevet viselte.

– Tizenöt fővel jöttünk ki a fesztiválra – árulta el Horváth István igazgató. – Szürkemarha-pörköltet, dödöllét és tócsnit készítünk. Hogy miért pont a szürkemarha? Azt gondoltuk, ez különleges alapanyag.

A kanizsai dödöllefesztivál résztvevője évek óta a Pannon Egyetem Georgikon Agrártudományi Centrum Burgonyakutatási Központja is, mely mindig az ételspecialitás legfontosabb összetevőjéből, a krumpliból hoz ízelítőt. Most az intézet 1000 kilogramm burgonyát ajánlott fel a főzőcsapatoknak.

– Dödölléhez a legjobb a magas keményítőtartalmú, lisztes burgonya – tudtuk meg Vaszily Zsolt intézeti mérnöktől. – Ahhoz ugyanis kevés lisztet kell hozzáadni, így nem lesz túlzottan tésztás állagú a dödöllénk és a burgonya íze is markánsan megmarad.

A főzőversenyt dödölle kategóriában a NAGESZtro, a tájjelegű ételek kategóriájában pedig a Pannon Egyetem Varázskonyhája nyerte. Különdíjat ítélt a zsűri a Bölcsődei Menyecskék Csapatának a legszebb portáért, s különdíjat kapott a Joy's Cafe is dödöllefagylaltjáért, valamint a Dödölleforgató Thury-tanoncok és a Rajkók csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!