Nagykanizsa

2014.07.14. 15:35

Kinek a felelőssége, ha egy nagyobb kutya kisebbre, vagy esetleg emberre támad?

Nagykanizsa - A kiskutyámat sétáltattam az Erzsébet téren, mikor az az óriás ránk rontott, mert a gyerek, aki vezette, nem bírta visszatartani. Nekem is jutott a harapásából, pillanatok alatt csupa vér lettem...

Horváth-Balogh Attila

Nagykanizsai olvasónk idézte fel így a vele történteket. Azért kereste meg lapunkat, hogy ráirányítsa a figyelmet a felelős, vagy éppen felelőtlen kutyatartásra.

- Azon az estén ahogy szoktam, havanese fajtájú, alacsony termetű kutyámat vittem sétálni - idézte fel a történteket Hajni. - Az eset a városközpontban történt, ahol már messziről kiszúrtam a staffordshire kutyát. Igyekeztünk minél távolabb megállni tőle és gazdájától, egy 14 év körüli fiútól, nehogy gond legyen. Mégis az lett. Láttam azon a nagy kutyán, hogy az enyémet zsákmányállatnak tekinti, ezért amikor elkezdett felénk rohanni, a havanese-t felkaptam az ölembe. A támadó ebet próbálta a fiú visszatartani, de hiába, ahogy a nagy súly megindult, még egy felnőtt is csak nehezen tudta volna visszafogni. Az eben amúgy volt póráz, valahogy mégis pillanatok alatt kibújt belőle, a fiú pedig nem tudott semmit se tenni, a staffordshire meg sem hallotta, amit mondott neki. Amikor odaért hozzánk, a fejem fölé emeltem a kiskutyámat, de amaz többször is feléje kapott a szájával. Én pörögtem körbe, hogy mentsem a kutyám, s akkor harapott bele az a másik a karomba. Feltépte a bőröm, átszakított néhány izomrostot is, pillanatok alatt csuromvér lettem. Arra, hogy aztán mi történt, pontosan már nem emlékszem, de úgy tudom, végül a járókelők fogták le a támadó ebet.

 

Hajni azt is nyomatékosította, hogy véletlenül sem a fajtát akarja pellengérre állítani, hanem a felelőtlen gazdát, aki egy gyerekkel leengedi az utcára a körülbelül 30-40 kilós kutyát.

- Az bánt a legjobban, hogy a történtekért a mai napig nem kért bocsánatot az állat gazdája - tette hozzá.

Nemrég történt egy újabb közterületi kutyatámadás: ezúttal egy ugyancsak bull típusú eb támadott meg egy beagle-t, amit a gazdája sétáltatott. A támadó kutya póráz nélkül volt egy hölggyel.

De vajon mi az oka annak, ha a kutya más ebekre támad, agresszív, vagy szófogadatlan? Hogyan lehet kezelni ezt a problémát és főképp mit tegyünk, ha már megvan a baj?

- Alapvető kérdés, hogyan szocializálnak egy kutyát, tehát hogyan szoktatják be a kutya-, illetve az emberi társadalomba - bocsátotta előre problémás kutyák képzésével, szocializációjával, ebrehabilitációval foglalkozó Cerberos Kutyaiskola nagykanizsai csoportjának oktatója, Varga Zsolt. Az úgynevezett bull típusú kutyáknál nagyon fontos, hogy ki legyen elégítve a napi mozgásigényük, tehát fárasztva legyenek, de a fárasztás nem csak fizikai, hanem mentális, agyi fárasztást is jelent. Ha ez nem történik meg, nehezen kezelhetővé válnak, ezért nem szerencsés például a köznyelvben csak egyébként helytelenül harci kutyaként aposztrofált fajtákat lakásban tartani, ők genetikailag egyszerűen nem erre készültek . Ez is az egyik oka lehet annak, ha a közterületen egy nagyobb kutya kisebbre támad. De nem is a méret a lényeg, hanem az, hogy a másikat prédaállatnak tekinti, vagy sem. Ha egy ilyen, nem kellően lefárasztott és netalántán még lakásban is tartott, így a többi kutyával ritkábban találkozó ebet kiviszünk a közterületre, abból jó eséllyel baj lesz. Tele van ugyanis energiával, ráadásul nem tudja, hogyan is kell viselkedni a többi kutya közt és bizony, akár egy sima játékból is nagyon komoly verekedés lehet.

Varga Zsolt szerint ezeket a támadásokat úgy lehet kivédeni, ha a kutyákat már egészen kis korban, úgynevezett kutyaóvodában összeeresztjük a többi ebbel és idejekorán tisztázzuk, hogy a családban ki az úr a háznál. Nagy probléma ugyanis, hogy sokan úgy bánnak a kutyussal, mint a gyermekükkel, tehát mindent megengednek neki és nem fegyelmezik.

Kérdésünkre azt is hozzátette: ha esetleg a mi kisebb kutyánkat támadja meg egy másik, a legjobb, ha kutyánk elé lépünk, széttárjuk a karunk, hogy minél nagyobbnak tűnjünk és határozottan rákiáltunk az idegen kutyára, ez általában hatásos szokott lenni. Persze, vannak kivételek, de az esetek többségében működik a módszer.

Mindemellett az is fontos kérdés, hogy a jog hogyan szabályozza a közterületi kutyasétáltatást. Azt már az elején kijelenthetjük, hogy a szájkosár használatát a szabályozás csak zárt térben, buszon, épületben írja elő.

- A közterületi kutyatartást törvény, kormány- és helyi rendelet is szabályozza - bocsátotta előre Bakonyi Tamás, a nagykanizsai közterületfelügyelet vezetője. Az előírások szerint belterület közterületén kivéve a kutyafuttatókat ebet csak pórázon lehet vezetni és csak olyan személy vezetheti, aki képes az állat irányítására, kezelésére és féken tartására, azaz tud neki parancsolni. Fontos, hogy az eb tulajdonosának kell biztosítani, hogy a kutya senkit és semmit ne veszélyeztessen a harapásával ezt megteheti szájkosárral, vagy más módon, tehát a szájkosár viselése nem kötelező, hanem csak opcionális. Ha a harapás mégis bekövetkezik, értesítjük a járási állat-egészségügyi hivatalt, mely az ebtartót az eb közterületen való vezetésekor szigorúbb szabályok betartására kötelezheti, vagy veszélyesnek minősítheti az állatot. Ha esetleg emberéletet olt ki a kutya és bizonyítható, hogy a viselkedése egyértelműen a sérülés okozására irányult, az állatvédelmi hatóság végső esetben elrendelheti akár az életének kioltását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!