Nagykanizsa

2014.05.21. 14:20

Egy ház, mely a kanizsaiaké, mindenkié lesz

Nagykanizsa - Már javában zajlik a Jézus Szíve Egyházközség új közösségi házának felújítása. Fliszár Károly főesperes-plébános szerint az épület a közel kéttucatnyi közösség méltó otthona lehet.

Horváth-Balogh Attila

A Katona József utca 1. alatti épületet (az úgynevezett Schirtz-féle sarokházat) 1883-ban vette meg bővítője, Plihál Ferenc bíró, közjegyző, a Szépítő Egyesület elnöke - olvasható a ház falán elhelyezett Tarnóczky-féle emléktáblán.

- Amikor megtudtam, hogy az épület eladó, rögtön léptem, mert arra gondoltam, hogy ez közvetlenül a templom mögött a lehető legkiválóbb hely ahhoz, hogy az igényeinknek megfelelő közösségi térré alakítsuk át - mondta Fliszár Károly főesperes-plébános. Eddig a Zrínyi utcában béreltünk egy épületet közösségi ház céljára, ami végül is működött, de nem volt megfelelő, hiszen lássuk be, 23 közösség (mert ennyi tevékenykedik az egyházközség égisze alatt) nehezen fér el egy ilyen, viszonylag kis alapterületű helyen; jelentős szervező munkát igényelt, hogy mikor, melyik használja. Másrészt alacsony a belmagassága is, ebből fakadóan rossz az akusztikája, ami a Szent Imre Kórus számára nem szerencsés helyzet. Indokolt hát a költözés...

A főesperes hozzátette: a Katona utca 1-et az önkormányzattól vásárolták meg közel 24 millió forintért. A felújítás is jelentős, körülbelül 100 milliós költséggel jár, a püspökség idén 20 millió forinttal támogatja a munkálatokat. A szakemberek most éppen a tető javítását végzik, ahol kell, cserélik a szalufákat és a talpszelement, illetve a régi, málló tetőcserepek helyét préselt acéllemez-borítás veszi át ilyen, időtálló megoldást választottak a plébánia és a templom esetében is. Ha a tetővel végeztek, jön a hőszigetelés, vakolatjavítás, konyhát, vizesblokkot alakítanak ki és természetesen, külső-belső festésre is sor kerül. Egybenyitják továbbá a szobákat, hogy legyen egy 70-80 fő befogadására képes nagyterem is.

- Ugyanis sajnos, vannak, akik azért nem kötnek házasságot, mert nem akarnak, pontosabban nem tudnak lakodalmat tartani - jelezte a főesperes. Nekik így abban tudunk a segítségükre lenni, hogy esetleg az esketés után itt állófogadást tarthat a család. De persze, lesznek kisebb helyiségek is kiscsoportos beszélgetésekhez.

A főesperes elárulta: reményeik szerint a közösségek még az ősz folyamán birtokba vehetik az új közösségi házat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!