Nagykanizsa

2014.03.09. 17:05

Újdonságokkal bővült a kanizsai termelői vásár

Böllérbemutatóval bővült a rövid idő alatt igen népszerűvé vált Vásár(olj) Kanizsán! című termelői vásár.

Horváth-Balogh Attila

A hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal szombaton megrendezett bemutatóra a vásárcsarnok melletti területen került sor.

Azt, hogy mennyire találkozott a városvezetés falusi hagyományokat, a háztáji mezőgazdaság sokszínűségét népszerűsíteni kívánó kezdeményezése az igényekkel, mutatta a látványosságra összegyűlt tömeg. A bemutatónak külön rangot adott, hogy annak fővédnöke V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár volt, aki személyesen is részt vett a programon. Ennek hivatalos megnyitója előtt Cseresnyés Péter polgármesterrel közösen sajtótájékoztatót tartottak a vásárcsarnok emeletén.

– Amikor tavaly októberben először megrendeztük a termelői vásárt, meglepően nagy érdeklődés mutatkozott iránta termelői és vásárlói oldalról egyaránt, így nem volt kérdés, hogy folytatnunk kell – mondta Cseresnyés Péter. – Ennek nagyon örülünk, hiszen egészséges magyar élelmiszerre mindenkinek szüksége van. Ebben a néhány hónapban odáig jutottunk, hogy már újabb szektort kellett megnyitnunk a csarnokban a termelőknek, most pedig az ő kezdeményezésükre és segítségükkel sikerült megrendeznünk a böllérbemutatót. A célunk az, hogy tovább éltessük a falusi hagyományt és megmutassuk a városi gyerekeknek, hogyan is zajlik falun egy disznóvágás.

A polgármester a termelői piac kapcsán megjegyezte még: a kormányzat szándéka is az, hogy a kistermelők házias, kiváló minőségű termékei minél nagyobb piachoz jussanak.V. Németh Zsolt ehhez hozzáfűzte, szerencsére a kormány ebbéli törekvése nem ütközik az Európai Unió szándékával sem. Ezért már számos intézkedést hozhattak az ügy érdekében.

– Lehetővé tettük például, hogy 40 kilométeres körzetben a helyi termékek szabadabban értékesíthetők legyenek – mondta az államtitkár. – Élelmiszer-feldolgozók létrehozását támogattuk, több tucat vágópont épül az országban. A most kezdődő új uniós ciklusban pedig a helyi termékek hálózatának kiépítését támogatjuk majd.

A kanizsai Laki Beáta házi lekvárokat, savanyúságokat és más hasonló termékeket pakolt ki (Fotó: Horváth-Balogh Attila)

Ezt követően került sor a böllérbemutató hivatalos megnyitójára, ahol egy 120 kilós koca esett áldozatul Varga Antal böllérnek. Ha lehet így fogalmazni, az „akciót” igyekezett interaktívvá tenni, a gyorsan gyűlő nézőseregben lévő gyermekeket bevonni a munkába, sikerrel. A 8 esztendős Heiszter Bálint például nagy elánnal dolgozott a kaparóval.

– Annak idején mi minden évben vágtunk disznót, ezért gondoltam, hogy kihozom a gyereket, legalább ő is lásson ilyet – hallottuk a nagypapától, Heiszter Károlytól.

A rendezvényt kulturális produkciók színesítették, aki pedig akart, kóstolhatott sült hagymás vért, resztelt májat, vagy disznótoros káposztát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!