2014.02.08. 18:55
Kedvet csinálnak a kistermelők portékáihoz
Nagykanizsa - Szombaton ismét nagy volt a sürgés-forgás a dél-zalai város vásárcsarnokában, ahol megrendezték az immár hagyományos Vásár(olj) Kanizsán! kistermelői vásárt.
Ismét sok kistermelő hozta el portékáját, lehetett kapni házi savanyúságot, szörpöket, lekvárokat, tökmagolajat, kecsketejből készült termékeket, szappant, sajtot és my-sost is. Hogy utóbbi micsoda? Gálné Kiss Viktória magyarszerdahelyi kecsketartó avatott be a részletekbe.
– A mysost savóméznek is hívják, de igazából semmi köze nincs a mézhez, hiszen a sajtgyártás után visszamaradt teljes savóból készítjük – tudtuk meg tőle. – Cukorral keverjük össze, mert a gyerekek a savanyú ízt nem szeretik. Persze, nem csak nekik ajánlott, felnőttek is fogyaszthatják és fogyasztják is, de mivel kiváló immunerősítő, régen főleg a kisebbeket táplálták vele. Többféle ízesítésben készül, van natúr, létezik levendulás és fahéjas is.
Gálné Kiss Viktória standjánál találkoztunk Takács Sándornéval, aki vásárolt is.
– Nagyon jó ötletnek tartom a kistermelői vásárt, még élménynek sem utolsó lejönni – osztotta meg velünk véleményét. – Igaz, én amúgy is minden szombaton helyi termelőktől vásárolok, náluk biztos lehetek a minőségben.