Nagykanizsa

2013.11.15. 17:40

Amatőrök játéka a Tükörteremben

Nagykanizsa - Első alkalommal találkoztak péntek délután Nagykanizsa amatőr színjátszói. A helyszín és a szervező a Honvéd Kaszinó volt, a cél pedig: hagyományt teremteni.

Dr. Papp Attila

Zsúfolásig megtelt a Tükörterem a diákokból álló társulatokkal. A házigazda Honvéd Kaszinó Színjátszó Körén kívül a Batthyány Lajos Gimnázium Kulissza Társulata, a Hevesi Sándor Művelődési Központ Színjátszó Köre és a Piarista Általános Iskola Pi/Art Színjátszó Köre lépett a „világot jelentő" deszkákra.

 

Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója elmondta: hagyományt szeretnének teremteni.

– A színjátszás meghatározó a város életében, elég csak végignézni az itt összegyűlt lelkes amatőrökön. Az volt az ötlet, hogy a kanizsai színjátszók megismerjék egymást, a másik játékát, elő-adását. És ez főpróba is egyben, hisz jövőre már egy egész hétvégére tervezünk, egy megyei, határ menti színitalálkozót művészcsoportok számára – hangsúlyozta az igazgató. – Mindegyik társulat 30 perces időkeretben ad elő egy tetszőlegesen választott színdarabot, és bár zsűri van, de tét nincs.

– Így van, hiszen nem minősíteni jöttünk össze, hanem a másik művészetét megismerni – vette át a szót Schmidt István Radnóti-díjas rendező. – A rangsorolás helyett csak tanáccsal ellátni és utat mutatni szeretnénk a gyerekeknek. Ugyanis a kamaszkorban kapott impulzusokat életük végéig elviszik magukkal, és segít nekik saját művészetük alakításában. Zala Márk, Rovó Rézi, vagy Balázsovits Lajos – az ismert színészóriások is így indultak el a pályán Nagykanizsáról.

Talán ezen az úton halad a találkozót levezénylő, Zala Megye Tehetség Ígérete Díjas Nikolics Zsanna társulatvezető is.

– A színjátszásnak közösségkovácsoló ereje van. Hasznos időtöltés nézőnek, színésznek egyaránt – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!