Nagykanizsa

2013.03.13. 17:01

Ami a fiatalokat izgatja

Elő van írva a rendőrségnek, hogy mennyi bírságot kell kiszabni? Mikor lesz sétálóutca Kanizsán? Miért kell saját evőeszközt bevinni a kórházba? A szerdai Igazlátó Napon ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettek fel a Cserháti-iskola diákjai a város vezetőinek, s elöljáróinak.

Sámel József

Az Igazlátó Nap ötlete a Civil Kerekasztal Egyesülettől származik, a civil szervezet tagsága korábban ugyanis úgy ítélte meg, hogy a városi diáktársadalom sok esetben alulinformált a fiatalokat érintő, érdeklő kérdésekben. Ezért felkérték a város vezetőit, elöljáróit, hogy évente néhány alkalommal álljanak a fiatalok rendelkezésére és válaszoljanak a diákok által feltett kérdésekre.

A vendégeknek nem volt könnyű dolga, hiszen a fiatalok közel 950 kérdést fogalmaztak meg, jóllehet ezek közt több hasonló is akadt.

A diákok megkérdezték például a rendőrkapitányt, hogy miért nem határozottabbak a járőrök, s, hogy a rendőrségnek elő van-e írva, mennyi bírságot kell kiszabni.

Dr. Molnár József leszögezte: nincs előírva bírságolási bevétel, de az objektív felelősség elvének bevezetése óta már nem lehet kibújni a gyorshajtás ténye alól. Ennek köszönhetően egyébként több mint harmadára csökkent a halálos közúti balesetek száma országosan. A járőrök határozatlanságával kapcsolatban a kapitány jelezte: fiatal, s tapasztalatlan még az állomány, de a folyamatos tanulás minőségi eredményt hoz majd.

Cseresnyés Péter polgármestertől a sétálóutcát kérték számon a fiatalok, illetve azt is megkérdezték, miért akar börtönvárost csinálni Kanizsából.

A polgármester ez utóbbi témát alaposan körbejárta, mint mondta: nem börtön, hanem javítóintézet létesül a városban, ami nem veszélyezteti az itt élők biztonságát. A sétálóutcával kapcsolatban a városrehabilitáció második üteme hozhat eredményt, azt követően ugyanis lezárásra kerülhet az Ady utca Fő út és Zrínyi utca közötti szakasza.

Dr. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgatója először némi tájékoztatást adott a diákoknak a most zajló kórházrekonstrukcióról, majd konkrét kérdésekre is válaszolt. Így például arra, hogy évente hány embert kell elsősegélyben részesíteni kutyaharapás miatt. Mint kiderült: évente átlagosan 173 kutyaharapásos esetet regisztrál a kórházban. Arra is fény derült, hogy miért kell saját evőeszközt bevinni a kórházba. A főigazgató elárulta: korábban sok beteg hazavitte az evőeszközt, melyek pótlása komoly költségekkel járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!