Nagykanizsa

2012.03.07. 18:00

Miért nem lehet jobbra kanyarodni a téren?

Több olvasónk kérdésként vetette fel, hogy miért nem lehet jobbra kis ívben kikanyarodni Nagykanizsán az Eötvös téren a Nagy-Magyarország Emlékműnél lévő kereszteződésnél?

Sámel József

A rendőrség szerint közlekedésbiztonsági oka is van a tiltásnak. Már több olvasónk is jelezte, hogy mióta lezárásra került az Eötvös tér Teleki utca felőli szakasza, azóta a tér déli oldalán lakók csak kerülővel tudnak eljutni a város keleti részére. A panaszosok szerint viszonylag egyszerűen lehetne kezelni ezt a problémát, ha a Nagy-Magyarország Emlékműnél lévő, a Fő utcára való kanyarodást szabályzó jelzőlámpánál nemcsak balra nagy ívben, hanem jobbra kis ívben is lehetne fordulni. Többen azt is jelezték, hogy a rendőrség túl gyakran ellenőrzi ezt a kereszteződést, arra várva, hogy kit büntethetnek meg. A lakossági felvetéssel kapcsolatban megkérdeztük a rendőrséget. Kulik Károly, a kanizsai kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta: alapvetően azért nem lehet jobbra kis ívben kikanyarodni az Eötvös térről, mert az út kezelője nem eszerint határozta meg a forgalmi rendet. Másrészről az út vonalvezetése is olyan, hogy nagy biztonsággal csak személyautók tudnának kifordulni, nagyobb járműveknek gondot okozhat ez a manőverezés.

- A Fő utcára való jobbra kis ívben történő kikanyarodás során szintén veszélyforrás lehet a közeli gyalogátkelőhely, a jelzőlámpa ugyanis nemcsak a Fő utca forgalmát, hanem a gyalogos közlekedést is szabályozza - folytatta Kulik Károly alezredes, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a társasházak mögött nemrég átadott útszakasz, biztosítja a Teleki utca, s ezáltal a keleti városrész megközelíthetőségét, ráadásul a távolság sem sokkal nagyobb, mintha az emlékműnél kanyarodna ki valaki. Mint azt a rendőrség hangsúlyozta: a probléma amúgy sem lesz hosszútávú, hiszen a városrehabilitáció során a tér déli oldala teljesen el lesz zárva az autós forgalomtól. A büntetésekkel kapcsolatban Kulik Károly jelezte: azokon a helyeken ahol gyakoribbak a szabálysértések, ott indokolt a többszöri ellenőrzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!