Nagykanizsa

2011.08.08. 09:31

Borok, pálinkák és hegyi pörkölt

Bor- és pálinkakóstolóval egybekötött baráti beszélgetésre várta a gazdákat szombaton a letenyei szőlő- és gyümölcstermesztők egyesülete a pár éve felújított öreghegyi boronapincénél.

Sámel József

A borok kóstolása közben leginkább a szőlőben ilyenkor szokásos tennivalókról, a közelgő szüretről esett szó. Mint azt Molnár Ferenc, az egyesület elnöke elmondta: az idei esztendő kísértetiesen hasonlít a tavalyi rossz évjárathoz.

- Remélhetőleg a szüretig már nem lesz sok csapadék, ellenkező esetben úgy járunk, mint tavaly - fogalmazott az elnök, aki hozzátette: eljött az ideje a fürtök kibontásának, s lassan a permetezést is el kell kezdeni, hogy egy-másfél hónap múlva kezdeni lehessen a szüretet. - Bízok a helyi gazdák szakértelmében, hiszen a tavalyi rossz évjárat ellenére is szép borok születtek, a szlovéniai Csentén rendezett borversenyen például két fajtagyőztes borunk is lett.


A baráti találkozón egyébként nem csak a borokról, a pálinkakészítésről is szó esett, a Keszthelyről érkező Komoróczi Lajos jó pár hasznos tanáccsal látta el a letenyei gazdákat. Mint mondta: a pálinkafőzés ott kezdődik, ahol a borkészítés befejeződik, hiszen a szőlőtörköly rengeteg értékes anyagot tartalmaz, vétek tehát kidobni.

- A jó pálinkához igényesség szükséges, s ez leginkább az alapanyagokra vonatkozik - osztotta meg álláspontját a szakértő. - Nem a fáról lehullott, rothadásnak indult gyümölcsökből kell pálinkát főzni, hanem a fán lévő, egészségesekből. Ha így teszünk, akkor még cukrot sem kell adni hozzá. Az igazi pálinkának ez az ismérve.

A szakmai beszélgetést követően igazi hegyi pörkölt került az asztalra, melyet ugyanolyan jóízűen fogyasztottak a gazdák, mint a finom borokat és pálinkákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!