Nagykanizsa

2011.06.16. 15:17

Semjénháziak vallják: összefogás a jövő záloga

A remekül sikerült falunapot követően vettük górcső alá Semjénháza közösségi életét Preksen László polgármesterrel és Kiss Gyulánéval, a HKÖ elnökével.

Kelemen Valéria

A többi falvakhoz hasonlóan, az intézmények fenntartásához való hozzájárulás Semjénházán is elviszi a költségvetés jelentős százalékát, fejlesztésekre és egyéb dolgokra nem igazán marad pénz.

– Megpróbáltuk pénzügyileg „helyrerakni” a települést, többek közt a körjegyzőség költségvetésének csökkentésével – mondta Preksen László. – Mivel a kistérség működteti az intézményeket, a feladatok is csökkentek, így létszámleépítés történt, s a cafetéria elemeket is megszüntettük. Részesei vagyunk a 11,7 milliárdos térségi csatornaberuházásnak, az egykori iskolánk esetében közösségi tér kialakítására nyertünk támogatást, így a falu központjában álló épületet is megújítjuk, s tartalommal töltjük meg. Ez a beruházás a helyi fiatalságot és az idősebbeket egyaránt szolgálja: a kulturális egy egyéb szórakozás (például a teleház) mindenki előtt nyitott lesz.


– A közösségépítés tekintetében élen járunk – vette át a szót Kiss Gyuláné, a helyi Horvát Kisebbségi Önkormányzat vezetője. – Az önkormányzati idősek napja és az általunk szervezett farsangi felvonulás is sikeres volt, utóbbin a környező települések lakói is nagy számmal vettek részt. Igyekszünk őrizni a hagyományainkat, ezért szüreti felvonulást is tervezünk. A települési önkormányzattal jó a kapcsolatunk, a falunapot közösen szerveztük, s mindenben segít az Asszonykórus is. A helyi fiatalság összetartása a a játékos ügyességi versenyek és a gyerekek kerékpáros túrája szervezésében is megmutatkozott.

A semjénháziak az infrastrukturális fejlesztések mellett kulturális, játékos és sportrendezvényekkel kívánják a helyiek számára vonzóvá tenni a falut, szerintük az összetartás a jövő záloga.


A falu csaknem félszáz gyereke utazik
A csaknem 650 lakost számláló Semjénházán található a két szomszédos településsel, Molnárival és Petriventével közös körjegyzőség, míg a közösen működtetett óvoda Molnáriban van. Oda jár az alsó tagozatos általános iskolásaik egy része, a többiek Tótszerdahelyre, s egy-két tanulójuk még Szepetnekre és Becsehelyre is – hallhattuk Preksen Lászlótól, az egyre jobban összetartó dél-zalai falu polgármestertől, aki még elárulta: Nagykanizsa közelségéből adódóan mindig is voltak a városba bejáró gyerekeik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!