Nagykanizsa

2010.09.01. 13:11

A városból elszármazott zenei nagyságok előtt tisztelegnek Nagykanizsán

Az Egyesült Államokban a musical műfajának megteremtőjeként számon tartott Sigmund Rombergre (Rosenberg Zsigmond) emléktábla-állítással, az ének- és zongoratanár Pauk Annára pedig ünnepséggel emlékeznének szülővárosukban, Nagykanizsán, ahol egy-egy emlékbizottság alakult a napokban a tervek megvalósítására.

MTI

A kezdeményező Halász Gyula önkormányzati képviselő az MTI-nek szerdán elmondta: az 1887-ben a dél-zalai városban született Sigmund Rombergnek emléktáblát állítanak a közeljövőben, a tíz éve elhunyt Pauk Anna születésének december 31-én esedékes századik évfordulójára pedig ünnepséget szerveznek. Mindezekkel szeretnék ismét reflektorfénybe állítani Nagykanizsa neves szülötteit.

   
Sigmund Romberg gyermekként a mai Horvátországban, Eszéken és Beliscsén tanult, egykori lakóhelyén ma tábla őrzi emlékét. Később Bécsben szerzett műszaki diplomát, itt barátkozott össze Kálmán Imrével és Lehár Ferenccel.


   
Romberg már hatéves korától hegedült, majd zongorázni tanult. Bécsből 22 éves korában vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol az 1920-as évektől az egyik legnépszerűbb operett- és musicalszerzőként tisztelték, és ahol ma is az amerikai operett és musical egyik megteremtőjének tartják. 78 színpadi művet és több mint kétezer dalt hagyott örökül 1951-ben bekövetkezett halála után.
   
The Desert Song című operettjét 471 alkalommal tűzték műsorra alig két esztendő alatt. Később több filmváltozat is készült belőle: 1929-ben, 1932-ben, 1943-ban és 1953-ban is megfilmesítették. Színpadi műveiből sorra készültek a filmes feldolgozások, de már kifejezetten a filmvilág számára is írt újabb darabokat.
  
 A Maytime című alkotást 1938-ban Oscar-díjra is jelölték a legjobb zenés film kategóriában. Az aranyszobrocskát viszont el is nyerte 1951-ben az a rajzfilm, amelynek betétdalát szintén Romberg írta. A komponista a Tom és Jerry párost "énekeltette" meg a The Two Musketeers című epizódban.
   
Zenés műveinek színpadi és filmváltozataiban olyan színészek szerepeltek, mint Gene Kelly, Al Jolson, Lugossy Béla és Bing Crosby. Később például Mario Lanza, sőt a Carreras-Domingo-Pavarotti tenorhármas is lemezre énekelte Romberg dalait. Életművével bekerült a Dalszerző Hírességek Csarnokába (Songwriters' Hall of Fame), és műveit a tengerentúlon ma is gyakorta játsszák.



 

További információk Sigmund Rombergről 



   
Pauk Anna zenepedagógus, karnagy ének- és zongoratanárként olyan nemzetközi hírű művészeket oktatott, mint Bubnó Tamás vagy Polgár László. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult, zongora és énektanári diplomát szerzett. 1937-ben nagybőgőből is levizsgázott, a második világháború kitöréséig nagybőgősként és énekesként külföldön turnézott.
   
Szerződései lejártával visszatért Nagykanizsára, több iskolában is oktatott, majd 1944-ben deportálták. Auschwitzba, később Gelsenkirchenbe került, 1945 júniusában tért vissza Nagykanizsára, 1948-tól Budapesten élt. A fővárosban üzemi kórusokat vezetett, 1950 és 1956 között énekes, később korrepetitor volt a Magyar Rádió énekkaránál. 1973 és 1977 között a Vándor Kórus hangképző tanára volt, 1981-től a Tomkins Énekegyüttessel dolgozott.

 




Pauk Anna könyvéről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!