Nagykanizsa

2010.05.18. 06:02

Megújítják a köztéri bútorokat, de akár kátyúznak is

Éves szinten több tízmillió forintot spórol meg Nagykanizsa a közcélú foglalkoztatottak munkája révén. Nemrég például a Vásárcsarnok környékét szépítették meg a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. irányítása alá tartozó emberek.

Szalabán Attila

Nagykanizsán mostanában szinte mindenfelé lehet találkozni jellegzetes, rikító neonzöld láthatósági mellényeket viselő munkások csapataival. Nemrég a Vásárcsarnok környékén tűntek fel, ahol a létesítmény mellett lévő kis tavat, valamint a parkoló környékét tették esztétikusabbá.

- A nagykanizsai önkormányzat nevében és helyett társaságunk végzi a közcélú foglalkoztatást a városban - magyarázta Gáspár András, a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. - A közcélú munkások olyan területeken dolgoznak, ahol a gondozási jellegű feladatokat nem vállalkozások végzik. Így például a külsőbb területeken, a Csónakázó-tónál, a temetőknél oldják meg a köztisztasággal, parkgondozással, karbantartásokkal kapcsolatos munkákat.


A közcélúak tevékenysége nyomán újult meg számos hinta, pad, egyéb köztéren elhelyezett bútor, de ők tettek rendbe rengeteg megrongált KRESZ-táblát, s tüntettek el a város közútjairól, járdáiról kisméretű, azonnali beavatkozással is megszüntethető kátyúkat. Mindezért gyakorlatilag a minimálbérnek megfelelő jövedelemhez jutnak - mely azért magasabb, mint a szociális segély összege.

- A közcélú foglalkoztatottak bérét központi forrás állja, tehát ezen valóban nagyon sokat spórolunk. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy ezzel párhuzamosan sok egyéb kiadásunk is jelentkezik, mint például a munkások fuvarozásának, a számukra biztosított gépekhez szükséges üzemanyagnak a költségei - mutatott rá Gáspár András.

A vezérigazgató kérdésünkre azt is elmondta: pontosan nem számolták ki, hogy éves szinten hány forintot spórolnak meg a közcélú foglalkoztatás révén Nagykanizsán, ám az összeg nagyságrendileg több tízmillió forintra tehető.


VOLT KÖZTÜK EGYETEMI VÉGZETTSÉGŰ IS
A VIA Kanizsa Nonprofit Zrt.-nél jelenleg 101 közcélú foglalkoztatott dolgozik. Tevékenységük rendkívül változatos, a társaság általában igyekszik a képzettségüknek megfelelő feladatot megtalálni számukra. A közcélúak végzettsége azonban rendkívül változatos: akadnak, akik „csak” nyolc általánossal rendelkeznek – de volt köztük egyetemi oklevéllel rendelkező szakember is. Természetesen őt nem fűnyírásra alkalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!