Nagykanizsa

2010.01.11. 06:29

Szívbajosak a magyar emberek

Szív- és érrendszeri kockázatfelmérést szervezett tagjai és hozzátartozóik részére a Szívbetegekért Egyesület Nagykanizsán. A szervezet elnöke szerint a legfontosabb a megelőzés.

zaol.hu

 

- Azért indítottuk útjára a kezdeményezést, mert azt tapasztaltuk, hogy ezek a megbetegedések immár valamennyi korosztályt veszélyeztetik - magyarázta Hegedűs Györgyné. - Ezért úgy véljük, elsősorban az ismeretterjesztésre, a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni, főleg azért, mert a fiatalok általában nem járnak rendszeresen orvoshoz. Ösztönözni kell az embereket arra, hogy gyakrabban nézessék meg magukat háziorvosukkal, mert ezzel megelőzhetik a súlyosabb problémákat.

Hegedűs Györgyné hozzátette, programjuk felvilágosító részét ki szeretnék terjeszteni. Eddig ugyanis a városi középiskolák diákjai mentek el a Hevesi Sándor Művelődési Központba, hogy ott meghallgassák a szakembereket, a jövőben azonban kitelepítenék az oktatási intézményekbe az előadásokat.

- Sajnos, a szív- és érrendszeri problémák ma már a világon mindenütt és idehaza is népbetegségnek számítanak - erősítette meg dr. Matoltsy András, a Kanizsai Dorottya Kórház belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. - A szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozás az összhalálozásnak több mint a felét teszi ki, tehát több ember halálát okozza, mint a daganatos megbetegedések. Érdekes egyébként, hogy ennek ellenére, míg utóbbiak diagnosztizálásához rendszeres szűrővizsgálatok állnak rendelkezésre, addig például az érelmeszesedés esetében ilyenek nincsenek. Ezt furcsának tartom, holott a betegség korai felfedezése nagyságrendekkel növelheti a túlélés esélyét. A szűrésnek ezért főként a fiatal, vizsgálatlan populációban lenne jelentősége - hangsúlyozta.


Tizenhat vizsgált európai ország közül Magyarországon a legmagasabb a szívbetegség okozta halálozás aránya – állapította meg nemrég egy szakmai jelentés. A 65 év alatti férfiak körében 100 ezer fôre vetítve 105 halálát okozza Magyarországon szívbetegség. A legjobb mutatóval Franciaország büszkélkedhet 17 halálozással. A tendencia a legtöbb országban csökkenő, markáns kivétel azonban Görögország, ahol 11 százalékkal nőtt a halálozási arány. A nyilvános helyeken 2006-ban elrendelt skóciai dohányzási tilalom nyomán 17 százalékkal csökkent a szívrohamok száma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!