Nagykanizsa

2009.07.14. 06:53

Tiltás, sebességkorlátozás, traffipax esetleg kamerák? - Lehetséges ötletek a főutca forgalmának csökkentésére

Nagykanizsa - Egy kiskanizsai építész szakember a városrész főutcájának forgalmát csillapítaná. Tóth Nándor önkormányzati képviselő szerint tárgyalásra érdemes a felvetés.

zaol.hu

Bozsoki Imre a Bajcsy-Zsilinszky Endre úton lakik. Ez Kiskanizsa főutcája, amely meglehetősen nagy forgalmat bonyolít le nap mint nap. Sok-sok személygépkocsi, s nem kevés kavicsszállító teherautó halad erre keresztül, növelve az utca por- és zajterhelését. A férfi azt mondja: azt is megelégelte már, hogy a nagy forgalom miatt esetenként hosszú percekig kell várakoznia, míg sikerül átjutnia az út egyik oldaláról a másikra. Ami azért sem könnyű, mert számosan a megengedett sebességnél gyorsabban haladnak - ez különösen a nagy teherautók esetében látványos .

- Annak ellenére, hogy már több évtizede megépült a kiskanizsai elkerülő, a Bajcsy-Zsilinszky Endre úton egyáltalán nem csökkent az átmenő forgalom - mondta Bozsoki Imre. - A Letenye felől érkezők is előszeretettel autóznak be a városrészen keresztül a városba, mert erre rövidebb. Amióta pedig Murakeresztúron megnyitották a kavicsbányát, azóta óriási teherautók is járnak, kettesével-hármasával. Meglehet nézni: az elmúlt egy évben rohamosan romlott az út állapota, rengeteg a repedés, még egy tél, és az egész tele lesz kátyúval. Biztos vagyok benne, hogy mindez a túlzott terhelés miatt van. Úgy hiszem, valamit mindenképpen tenni kellene az illetékeseknek.

A szakember jelezte: véleménye szerint ki kellene tiltani a teherautókat, be lehetne vezetni 30 kilométeres sebességkorlátozást, vagy esetleg az út két szélén parkolósávokat kellene kialakítani, szűkítve ezzel annak keresztmetszetét, s lassítva a forgalmat.

Csak részben ért egyet a kezdeményezéssel a szintén a Bajcsy-Zsilinszky Endre úton lakó Kovács Tibor.

- A teherautó-sofőrök nem ismernek se embert, se istent - mondta. - Egyszer a saját bőrömön érezhettem, hogyan közlekednek: az egyik majdnem leszorított az útról a biciklimmel. Szerintem elsősorban őket kellene kitiltani, a személyautókat nem szükséges bántani.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Baj Györgyné is. Elmondta: álláspontja szerint már az is sokat jelentene, ha az önkormányzat finanszírozásában kamerákat vagy traffipaxokat szerelnének fel az út mentén. Utóbbiak még pénzt is hoznának a konyhára...

Érdemes megvizsgálni Bozsoki Imre felvetését - mondta érdeklődésünkre Tóth Nándor, a városrész egyik önkormányzati képviselője. Hozzátette: mivel az említett szakaszon jelentős a buszforgalom, s számos kiskanizsai gazda is itt közlekedik, több szempontot kell figyelembe venni. Szerte viszont a legfontosabb, hogy betartassák a közlekedőkkel a lakott területekre érvényes sebességhatárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!