Nagykanizsa

2009.03.16. 03:26

A megmenekülés napján

<b>Nagykanizsa </b> (hba) - Szombat délután rendezte meg hagyományos purim-ünnepségét a dél-zalai város zsidó hitközsége. A purim a zsidóság legvidámabb ünnepeként él máig.

zaol.hu

A purim alkalmával a zsidóság arról emlékezik meg, hogy az egykoron perzsa uralom alatt élő közösség megmenekült, amelynek kiirtására pedig a nagyhatalmú, zsidógyűlölő főminiszter, Hámán gonosz tervet szőtt. E napon a legfőbb parancsolat: enni, inni, vigadni kell, egy barátnak pedig örömet okozoni étel-, vagy italajándékkal.

A purim megülésének nagy hagyománya van a hazai, így a kanizsai zsidóság körében is. A szombat esti ünnepségen Dr. Székely István, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség elnöke elöljáróban a purim eredetéről beszélt, majd a vidámságé, a kultúráé volt a főszerep: Havas Judit előadóművész, Hegedűs Valér zongoraművész és Győrffy Gergely hegedűművész lépett fel a hitközség kultúrtermében.


Fotó: Horváth-Balogh Attila

- A zsidóság mindig megtartotta a purimi ünnepet, amelyről többször tudósított a Zalai Közlöny is - mondta Lévai Péterné, a hitközség alelnöke. - Egyik érdekessége, hogy ez az egyetlen olyan ünnepünk, amely nem tiltja az alkoholfogyasztást. Gyermekként mindenféle jelmezbe is belebújtunk, ez azonban ma már kevéssé szokás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!