Nagykanizsa

2009.03.16. 03:26

A megmenekülés napján

<b>Nagykanizsa </b> (hba) - Szombat délután rendezte meg hagyományos purim-ünnepségét a dél-zalai város zsidó hitközsége. A purim a zsidóság legvidámabb ünnepeként él máig.

zaol.hu

A purim alkalmával a zsidóság arról emlékezik meg, hogy az egykoron perzsa uralom alatt élő közösség megmenekült, amelynek kiirtására pedig a nagyhatalmú, zsidógyűlölő főminiszter, Hámán gonosz tervet szőtt. E napon a legfőbb parancsolat: enni, inni, vigadni kell, egy barátnak pedig örömet okozoni étel-, vagy italajándékkal.

A purim megülésének nagy hagyománya van a hazai, így a kanizsai zsidóság körében is. A szombat esti ünnepségen Dr. Székely István, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség elnöke elöljáróban a purim eredetéről beszélt, majd a vidámságé, a kultúráé volt a főszerep: Havas Judit előadóművész, Hegedűs Valér zongoraművész és Győrffy Gergely hegedűművész lépett fel a hitközség kultúrtermében.


Fotó: Horváth-Balogh Attila

- A zsidóság mindig megtartotta a purimi ünnepet, amelyről többször tudósított a Zalai Közlöny is - mondta Lévai Péterné, a hitközség alelnöke. - Egyik érdekessége, hogy ez az egyetlen olyan ünnepünk, amely nem tiltja az alkoholfogyasztást. Gyermekként mindenféle jelmezbe is belebújtunk, ez azonban ma már kevéssé szokás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!