Muraszemenye

2016.11.30. 06:56

A klebelsbergi hagyományok ápolása a letenyei tankerületben

Még a 2000-es évek elején Letenye körzet általános iskolái szakmai közösséget alkottak, Iskolaszövetség néven.

Mirkó Imre

Az iskolaszövetség intézmények közötti műhelymunkákat, közös szakmai rendezvényeket, intézményvezetői fórumokat szervezett, a köznevelés aktuális problémáinak megoldására, a jó gyakorlatok terjesztésére törekedve.

A Letenye és Környéke Iskolaszövetség, Klebelsberg Kuno kultuszminiszter szellemi hagyatékát ápolva 2007-ben felhívást intézett az iskolákhoz, hogy emlékezzenek meg az egykori Letenyei járásban 1927-1930-ban megvalósult népiskola - építési programról. ,. A felhívást tett is követte, hiszen 2007-ben Becsehelyen, - az egykori Pola település iskolájának falán - elhelyezésre került az első emléktábla.

Szakmai műhelybeszélgetés a muraszemenyei iskolában Fotó: Mirkó Imre

Az 1926. évi népiskola - építési program keretében a Letenyei járás 16 településén új iskola épült, további 3 településen pedig tanterem. E települések közül 7 falu iskolátlan volt. Összesen 36 tanterem és 20 tanítói lakás volt az eredmény. Így épült meg az iskola Alsószemenyén, Kerkaszentkirályon, Polán, Dobriban, Murarátkán, Bázában, Lasztonyán, Borsfán, Kiscsehiben, és Marócban, Letenyén, Polán, Petriventén, Semjénházán, Zajkon, Borsfán, Valkonyán, Szentmargitfalván. Tanterem Csörnyeföldön, Szentliszlón. Minden 5 km-es átmérőjű körben legalább egy, ahogy arról a népiskola - építési törvény rendelkezett a mezőgazdasági népesség iskoláztatása érdekében. A felépült új iskolák ünnepélyes átadására pedig 1928. november 14-én került sor Polán.

Fotó: Mirkó Imre

2007 és 2012 között több régi iskolaépület falára is felkerült az emléktábla. Azóta is évről évre különböző rendezvények keretében megemlékezünk az egykori népiskolákról és a kultuszminiszterről.

Klebelsberg csapatverseny a becsehelyi iskolában Fotó: Mirkó Imre

Idén a Klebelsberg napok programjai Muraszemenyén és Becsehelyen kerültek megrendezésre.

A Muraszemenyei Általános Iskola rendhagyó tanítási órákat, túrákat és iskolatörténeti kiállítást rendezett a hagyományok ápolásának jegyében. A járás pedagógusai számára szakmai műhelybeszélgetést szerveztek Kozma Andrea és Árkovicsné Pezzetta Claudia köznevelési szakértők és Friman Jánosné óvodavezető közreműködésével. A programsorozat másik jelentős eseménye az iskolák közötti Klebelsberg csapatverseny volt a minap, amelyet a becsehelyi iskolában rendeztek meg 8 csapat (Becsehely, Letenye, Muraszemenye, Bázakerettye, Pusztamagyaród, Bánokszentgyörgy) részvételével. A verseny első és második helyezettje a becsehelyi, harmadik a muraszemenyei intézmény csapata lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!