Az élen a Volkswagen áll

2019.01.27. 13:00

Tudja, melyek a tolvajok kedvelt autómárkái?

A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesülethez bejelentett autólopások száma 2018-ban havonta 182 darabra rúg, ez alapján kijelenthető, hogy javuló tendenciát mutat a hazánkban elkövetett lopások száma, hiszen 2017-ben még havi 199 esetről számoltak be.

Arany Gábor

Ennél azért már finomabb módszereket használnak Fotó: A szerző

Amíg az ORFK éves statisztikái nem lesznek ismertek – tavaly az első fél évben a rendőrségi adatok szerint közel 400 személyautót loptak el, ami az előző évihez képest jelentős csökkenés –, addig érdemes pillantást vetni a kisebb, autólopásokkal foglalkozó szervezetek számaira, mivel azok is hozzávetőleges képet adnak arról, mely márkákat, és mely modelleket kedvelik leginkább a tolvajok.

Ennél azért már finomabb módszereket használnak Fotó: A szerző

A vezess.hu két szempont alapján, modellre és márkára lebontva közöl adatokat. Márka alapján abszolút első helyen a Volkswagen (33 bejelentett lopás) áll, a Ford (27 lopás), a BMW (16 lopás), a Škoda és a Toyota (13 lopás), az Opel (12 lopás), a Suzuki és a Renault (8 lopás), a Peugeot (6 lopás), az Audi, Seat és a Nissan (5 lopás), a Mercedes, a Citroën és a Smart (3 lopás) előtt. Ha a modelleket nézzük, akkor átfedéseket láthatunk, bár az is tény, hogy a dobogó első fokára nem Volkswagen, hanem egy „új kedvenc”, a Ford Focus (15 bejelentett lopás) léphetett. Ezt követi a Škoda Octavia (11 lopás), a Volkswagen Polo (9 lopás), az Opel Corsa és a Volkswagen Passat (7 lopás), a Volkswagen Golf (6 lopás), a MW 3-as és a Toyota Auris (5 lopás), a Ford Mondeo (4 lopás), az Audi A3, a Ford Transit, a Toyota Corolla, a Suzuki Swift, a Peugeot 508 és a Volkswagen Touran (3 lopás).

A legtöbb, a NAKE-hoz bejelentett lopás Budapesten történt (134), ám a dobogóra Székesfehérvár is felfért (Budaörssel megosztottan a második helyen), igaz ehhez mindössze 4 esetre volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!