Klímavédelem

2019.02.02. 12:00

Nem csökkentik a sebességeket a német autópályákon

Továbbra sem várható általános sebességkorlátozás a németországi autópályákon, ez derült ki a szövetségi kormány szóvivőjének minap kiadott nyilatkozatából.

ZH

A német autópálya-hálózat 13 ezer kilométeres

Fotó: Shutterstock

Az MTI által közöltek szerint Steffen Seibert berlini tájékoztatóján elmondta, a kormány nem tervezi általános, valamennyi autópályára kiterjedő sebességkorlátozás bevezetését. Mint mondta, természetesen a közlekedésben is csökkenteni kell az éghajlatváltozást erősítő gázok kibocsátását, de léteznek erre „intelligensebb” megoldások, mint a sebességkorlátozás.

– Tudományos kutatások kimutatták, a sebességkorlátozás az autópályákon „igen kevéssé” járul hozzá az éghajlatvédelmi célok eléréséhez – tette hozzá Stephan Gabriel Haufe, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

A német autópálya-hálózat 13 ezer kilométeres
Fotó: Shutterstock

A szóvivőket azzal összefüggésben kérdezték, hogy a napokban kiszivárogtak részletek a közlekedés jövőjének kérdéseit a kormány felkérésére elemző független szakértői testület jelentésének tervezetéből, amely szerint a klíma védelmében óránkénti 130 kilométerre kellene korlátozni a megengedett sebességet az autópályákon. A közlekedési minisztérium szóvivője, Svenja Friedrich kiemelte, a bizottság első ajánlásait március végén terjeszti a kormány elé.

A német autópálya-hálózat 13 ezer kilométeres, több szakaszán óránkénti 120 vagy 130 kilométer/óra sebességhatár érvényes, de az egészre vonatkozó korlátozás nincsen.

Sajtóértesülések szerint az ajánlásokban is javasolják majd a többi között az elektromos meghajtású járművek beszerzésének további ösztönzését, és a dízelüzemanyag árára rakódó adó emelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!