Lóerő

2013.05.30. 13:27

A Magirus Deutz ma is tökéletes eszköze a tűzoltóknak

Murakeresztúr - A 38 éves Magirus Deutz 170 hajlott kora ellenére is valószínűleg éppen olyan jól néz ki, mint amikor legördült a gyártósorról. Fényezése cseppet sem mattult, látszik, vigyáztak rá előző tulajdonosaik, a németországi testvértelepülés, Neuenbürg önkéntes tűzoltói.

Horváth-Balogh Attila

Onnét érkezett a dél-zalai kollégákhoz, az 1888-ban megalakult Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltóegyesülethez.

- Jelképes áron vehettük meg, s meglehetősen hirtelen jött a dolog - bocsátotta előre Tislerics Antal, a murakeresztúri ÖTE parancsnoka. - Van egy régi Ifa szerkocsink és igazából azt akartuk felújítani, amikor kaptuk az ajánlatot Németországból: olcsón odaadnák, de gyorsan kéne dönteni, mert van rá más vevő is Lengyelországból. Végülis a helyi és a környékbeli vállalkozók anyagi hozzájárulásának köszönhetően el tudtuk hozni a gépet, aminek nagyon örülünk, hiszen kiváló állapotú és korának legmodernebb típusa.

Tislerics Antal elmondta: a márka, a Magirus Deutz elsősorban a tűzoltóságok és a katonaság számára gyártott teherautóival vált híressé. A volt hivatásos tűzoltónak meggyőződése, hogy habár első pillantásra meghökkentő az autó bulldog-szerű frontja, a típus valamennyi mai európai szerkocsi őse. A kabin és a málhatér ugyanis a legújabb járgányokon is ugyanilyen osztással készült. Elöbbiben két sorban hatan foglalhatnak helyet.

- Ezer kilométert jöttünk vele Murakeresztúrig, és 170 lóerőjével vígan falta az utat - magyarázta az önkéntes tűzoltók parancsnoka. - A tizenhárom tonnás monstrumnak ekkora teljesítményű motor pont jó, egész tűrhető tempóban tudja mozgatni. Az erőforrás léghűtéses, 6 hengeres, v-elrendezésű, fogyasztása 22-23 liter körül alakul 100 kilométeren. Víztartálya pedig 2500 literes, ami a maga korában kiemelkedő volt.

Tislerics Antal hozzátette: a jármű 5 sebességes, plusz a rükverc és a terepmenetet is "tudja". A futásteljesítményt tekintve szinte még "fiatalkorú", mindössze 20 ezer kilométert mutat a számláló, nem véletlen hát a kiváló állapot. A málhatérben pedig minden van, aminek egy tűzoltó szerkocsiban lenni kell: légzőkészülékek, sugárcsövek, szivattyú (saját és mobil), valamint egy zsák perlit az úttestre ömlött olaj-, vagy üzemanyagszennyeződés feltakarításához. No és a sziréna... Klasszikus hangja betölti a levegőt, férfiszívnek kellemes - de az a jó, ha minél ritkábban halljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!