Lóerő

2011.11.25. 07:29

Az alkatrészeket is a diákok készítik el

Minden alkatrészt maguk gyártanak Nagykanizsán, a Műszaki Szakközépiskola Cserháti tagintézményének gépész szakkörén a nyolcadikosok, akik idén egy kisteherautó makettjén dolgoznak.

Steyer Edina

- Az Építsünk teherautót szakkört kifejezetten az általános iskolás hetedik, nyolcadik osztályosok számára hirdettük meg - mondta Borbás Sándor, a Cserháti gyakorlati oktatásvezetője. - Nagyon örülök, hogy a tavalyi két-három fős kezdéshez képest idén már tizenhatan vagyunk. Szájról szájra szállt az információ, a gyerekek egymástól hallottak arról, hogy itt milyen érdekességek várják őket. A projekt átfedi az egész tanévet, hiszen nagyon aprólékos munkáról van szó.

Mint ahogy Borbás Sándor elmondta: a legelső lépés az volt, hogy megtanította a gyerekeknek a tolómérő használatát, mely az összes műveletnek az alapja. A fiúk minden egyes alkatrészt maguk gyártanak műszaki rajzok segítségével, melyek megmutatják, miből hány darabra van szükség, milyen anyagból, és mekkora a mérete. A szorgalmas és kitartó munka tanév végére meghozza gyümölcsét: ha az alkatrészek elkészülnek, a srácok az összeállítási rajz alapján maketté varázsolják a darabokat.


- Lakásdekoráció szakkörre jelentkeztem először, de kevesen voltunk, így megszűnt - mondta a 13 éves Kiskovács Zsolt, a Zrínyi-iskola tanulója. - Sokan furcsán néznek, mikor ezt elárulom, mert a kettő nagyon különbözik. A szerelésben egyébként van tapasztalatom. Egy robogó motorja besült, abban segítettem, de szereltem már hűtőt és mosógépet is, ez utóbbinak is motorproblémája volt.

Zsoltnak komoly tervei vannak: esztergályos szeretne lenni a Cserhátiban. Szívesen jár a szakkörre, akárcsak a Hevesi-iskola tanulója, Antal Bence, akit az autószerelő szakma is nagyon érdekel.

- Nem ez az első makettem - vette át a szót a szintén hevesis Rácz Barnabás. - Amiket eddig készítettem, azok előre gyártott, dobozos makettek voltak: repülőgép, autó, motor. Ebben az a jó, hogy az alkatrészeket is saját kezünkkel készítjük.

A fiúk alig várják, hogy jogsijuk legyen. Az itt szerzett tapasztalatokat pedig kamatoztathatják, ha bekerülnek a Cserhátiba. Borbás Sándor ehhez hozzátette: bármelyik gépészeti szakmát választják, ez a szakkör mindegyikhez jó alapot biztosít számukra.

- Nem titkolt célunk volt, hogy megismertessük és persze megszerettessük a gyerekekkel a gépész szakmát árulta el az oktatásvezető. A srácok élvezik, amit csinálnak, szinte madarat lehet velük fogatni, ha sikerélményt szereznek. Ezt a teherautó makettet pedig hazavihetik, és örök emlék lesz számukra.



Lóerő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!