Lóerő

2011.10.30. 15:01

Megjelentek az új kgfb tarifák, a korábbi szerződések december 1-ig mondhatók fel

Azok a járműtulajdonosok, akik a jelenlegi biztosításuknál kedvezőbb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) találnak és januári évfordulós a szerződésük, december 1-jéig mondhatják fel biztosításukat, majd az év végéig köthetik meg az újat - hívja fel az autósok figyelmét a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

MTI

A 2011. második negyedévi adatai szerint a hazai piacon 4,12 millió kgfb-szerződést tartanak nyilván.
   
A 2010. január elseje óta hatályos jogszabály szerint a törvény életbelépését követően megkötött szerződések évfordulója már nem a naptári év vége, hanem a biztosítás megkötésének napja.
   
A biztosítók becslése szerint 700-800 ezer kgfb-szerződés évfordulója már nem január elseje. "A gépjármű-tulajdonosok túlnyomó többségének továbbra is a november áll rendelkezésére arra, hogy ha kedvezőbb feltételeket talál, és váltani szeretne, fel tudja mondani meglévő szerződését és december 31-ig új biztosítást tudjon kötni" - idézi a közlemény Molnos Dánielt, a Mabisz főtitkárát. Hozzáteszik, azok, akiknek szerződési évfordulója nem január elseje, de váltani szeretnének, most ne mondják fel biztosításukat. Erre majd a biztosítási évforduló előtt lesz lehetőségük.
  
A becslések szerint még így is több mint 3,3 millió autósnak december 31-én "fordul" a biztosítási szerződése. Nekik érdemes alaposan szétnézniük a piacon és felkeresniük a Mabisz saját kalkulátorát, a Díjnavigátort, amely - mint a közleményben olvasható - teljes körű tájékoztatást nyújt a jövő évi díjakról (www.díjnavigator.hu).
  
 Fontos tudniuk az autósoknak, hogy a tervezett, a jelenlegi változat szerint az éves kgfb-díj 30 százalékának összegével megegyező baleseti adó nem épül be a biztosítási díjakba. Egyelőre e jogszabály csupán tervezet, annak végső formája még nem ismeretes - hangsúlyozta a Mabisz főtitkára.
   
Mint a közleményben írják, ha megjelenik a jogszabály és így ismertté válik a törvény végleges szövege, a biztosítók az adót külön sorban, a díjtól elkülönítve szerepeltetik majd az értesítőkön.

Alkuszi gyorsjelentések: nagyobb a kgfb kedvezmény a vártnál

A biztosítók a várt 5 százalék helyett 10-15 százalékos árengedményt tettek a vasárnap kihirdetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikban, ez több, mint amennyit a károk alakulása indokolttá tett volna - közölte két internetes alkusz az MTI-vel.

A rendkívüli árengedményeknek az az oka, hogy a most következő kampányban évekre eldőlhet, melyik biztosító hány kötelező biztosítási ügyfelet kezel majd a jövőben. A mostani áreséssel mélypontjukat elérő kötelező díjak, a dráguló üzemanyagok és a baleseti adó miatti várható rendkívüli ügyfélérdeklődés könnyen a piac újrafelosztásához vezethet - áll a biztositas.hu közleményében.
   
A korábbi években piacot vesztő kisebb biztosítótársaságok is ringbe szálltak az idei kötelező biztosítási kampányban - a netrisk.hu gyorsjelentése szerint a piacvezető Allianz érdemben nem csökkentette tovább árait, a kicsik ugyanakkor esetenként drasztikusan visszavágták a biztosítási díjaikat: a Wabard a fővárosban helyenként 70, a Köbe 40-50 százalékkal lett olcsóbb. 
  
Az egyes biztosítókat, illetve szegmenseket összevetve az látszik, hogy a piac egyetlen új szereplője, a CIG érdemben nem fogja befolyásolni a versenyt. Az in
terneten aktív fiataloknak szánt tarifák több társaságnál mérséklődtek, vélhetően azért, mert ez a korosztály vált legkönnyebben biztosítót. Itt valamelyest az Allianz is kedvezőbb árakat kínál, a kisebb társaságoknál azonban jóval nagyobb az árcsökkenés.
   
A biztositas.hu szerint a kedvezmények között idén egyértelműen a legnépszerűbb elem az internetes vagy más néven e-kgfb kedvezmény lesz. Ezt a 15 biztosító közül 9 alkalmazza, a mértéke pedig egyéb kedvezményekkel együtt akár az alapdíjak 50 százalékát is elérheti. Az ilyen kedvezményekre azok lesznek jogosultak, akik vállalják, hogy - az idén várhatóan a 15 ezer forint átlagos díjra mérséklődő - kötelező biztosításuk díját, éves díjfizetési gyakoriság mellett, átutalással vagy bankkártyás fizetéssel teljesítik.
   
Az egyes biztosítók díjait elemezve a biztositas.hu kiemeli, hogy az Astra Biztosító tavalyi piacra lépését követően (a kárstatisztikák birtokában) további,15 százalékot is elérhető mértékben csökkenti díjait, minden még erre alkalmas szegmensben. Ingyenes balesetbiztosítást ad kötelezője mellé 250 ezer forintos térítéssel, budapesti fiatalok esetében azonban díjemelést hajt végre. A Posta Biztosító 30-ról 60 százalékra emeli maximális kedvezményét, ezzel átlagosan 10 százalékkal csökkentve díjait. Piacújdonságként a lakáshitelesek részére külön kedvezményt ajánl, és 5000 forint alatti éves díjon hoz forgalomba olcsó Casco-t.
   
Az Uniqa díjpolitikája idén jelentősen lefelé viszi a díjakat. A piac egyik legnagyobb szereplőjeként, a biztosító alkalmazott internetes kommunikációs kedvezménye akár 45 százalékkal is csökkentheti díjait, amelyeket a 28- 33 éves ügyfelek körében tovább csökkent.  
   
A Signal Budapesten és vidéken is nyit a fiatalok felé. A Köbe az idén további 5-10 százalékkal csökkenti a díjait, további kedvezményt adva a gyermekes szülőknek. Ez utóbbi biztosító egyesület azt közölte az MTI-vel, hogy a kgfb tarifával együtt meghirdette a Lassíts! gyorshajtást megelőző biztosítást. Az új konstrukció lényege, hogy a biztosító megtéríti a legalacsonyabb (30.000 forintos) sebességtúllépési kategóriába tartozó gyorshajtási bírság 5.000 forintos önrésszel csökkentett összegét, ha a biztosított vállalja, hogy elvégzi a biztosító által szervezett közlekedésbiztonsági tréninget, és abból sikeres vizsgát is tesz.

 


Megjelentek a biztosítók jövő évi kgfb tarifái


Megjelentek a 15 autós biztosító jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifái vasárnap reggel a Nemzeti Sport és a Metropol mellékleteként, 186 félbehajtott újságoldalon; a korábbi évekhez képest változás, hogy a meglévő ügyfeleket nem büntetni, hanem megtartani akarják a biztosítók a díjaikkal, illetve a zöldautókat olcsóbban biztosítják.
   
Új biztosító a palettán a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító, amely egy viszonylag egyszerűen kiszámítható, de első ránézésre nem a legolcsóbb díjjal indul.
   
Idén sem könnyű az újságból pontosan kiszámolni a saját biztosító által jövőre ajánlott díjat, mint ahogyan a tarifákat összehasonlítani sem.
   
A törvény által meghatározott differenciáló tényezőket - például a motor teljesítménye, hengerűrtartalom, bonus-malus besorolás - értelemszerűen minden biztosító alkalmazza. Az egyik biztosító azonban az alapdíjhoz - ez az A0 - nem 1-es szorzót, hanem 1,04-et rendelt és az első bonusfokozathoz (B1) adta az 1-es szorzót.
   
A díjak kiszámítása vagy képlet alapján történik, vagy az alapdíj meghatározása után, ahhoz hozzáadni, illetve abból kivonni kell a különféle korrekciós tényezőket. Az első mindjárt az, hogy az ügyfél új szerződést köt az adott biztosítónál, vagy a meglévőt akarja tovább vinni. Korábban bírálták a biztosítókat azért, hogy olcsóbb díjat ajánlottak az új ügyfeleknek, mint a hűségeseknek. Most több biztosító kifejezetten díjcsökkentést kínál a meglévő ügyfeleinek. Arra is van példa, hogy aki felmondja a meglévő szerződését, majd újraköti ugyanannál a biztosítónál, az pótdíjjal - büntetéssel - számolhat.
   
A szerződő lehet magánszemély és cég. A cégek általában kissé drágábban köthetnek kgfb-t. A magánszemélyek biztosítási díjának meghatározásánál fontos szempont a lakhely és az életkor. Budapest és a nagyvárosok, illetve azok vonzáskörzete drágább, mintha ha valaki kisebb településen él. Az életkor figyelembevételénél általában az 50-60 év közöttieknek kínálják a legolcsóbb díjakat, bár van biztosító, amely a nyugdíjasokat preferálja, míg más társaság a jogosítványszerzés évét is számításba veszi.
   
Több biztosító alkalmaz típustáblát, figyelembe veszi a jármű saját tömegét, az életkorát, és azt is, hogy milyen üzemanyaggal működik a motor. Egy példa: a hibridautónál nincs korrekciós tényező, a benzinüzeműnél 4, míg a dízelnél 10 a szorzó (amely nem jelent ennyiszer magasabb díjat, hiszen az üzemanyag fajtája csak egy a több korrekciós tényező közül).
   
A fizetés módjára tekintettel továbbra is olcsóbbá teszi a díjat a csoportos beszedési megbízás, míg a csekkes fizetés a legdrágább, és az éves díjfizetés a legolcsóbb, az ettől gyakoribb fokozatosan drágítja a biztosítást. Az ügyfél által megadott mobilszám, e-mail cím is csökkenti valamelyest a díjat.
   
Az alkuszon keresztül történő biztosításkötést eltérően értékelik a biztosítók, van, amelyik bünteti, viszont ha a biztosító internetes felületén köti az ügyfél a kgfb-t, akkor 10 százalék kedvezményt kap (az alkusz jutaléka ilyenkor az ügyfélé). Más biztosító viszont akkor ad kedvezményt, ha alkuszon keresztül köti meg a biztosítást az ügyfél.
   
További kedvezmények kaphatók többi között a gyermekek száma után, illetve akkor, ha valaki közalkalmazott, újságíró, biztosító alkalmazottja, postai alkalmazott, az adott biztosítóval szerződésben álló céges ügyfél, casco vagy más biztosítása is van a magánszemélynek az adott biztosítónál, egy megadott lapban megjelent kupont mutat fel.
   
Minden biztosító külön kezeli a gépjárműflottákat és a veterán járműveket.
   
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) és az internetes alkuszok programozói dolgoznak már a tarifák összehasonlítható megjelenítésén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!