Lóerő

2010.07.23. 10:29

Parádés Mercedes-t hozott Zalába Amerikából

Balatongyörök - Konrad Adenauer kancellár neve ma jobbára a történelmet kedvelők körében ismerős, no meg a Mercedes-rajongók között. Ezen a becenéven vonult be ugyanis az autós legendáriumba az 1951-ben a frankfurti szalonban bemutatott Mercedes 300, ami a maga idejében óriási tekintélynek örvendett.

MTI

- Sok szépségkirálynőt vittem vele New Jersey-ben az éves fesztiválokon, ez volt a parádés kocsi - simít végig a csillogó fekete karosszérián Soltész Attila. A 72 éves férfi a '80-as években vásárolta a Mercedes 300 D-t és magával hozta, amikor néhány éve úgy döntött, hazatelepül Amerikából.

A gödöllői férfi ugyanis 18 évesen, 1956-ban került a tengerentúlra, New Jersey-be.
– Kelet-Brunswick-ben telepedtem le, benzinkutat béreltem, két beállásos műhellyel. Javítottam, bontottam, főleg európai autókat, megfordult ott Mercedes, VW, Citroen, Renault, de még Skoda és Wartburg is. Kevés volt belőlük, ezért az amerikai szerelők nem szerették. Ők hozzászoktak a hatalmas, nyolchengeres motorral szerelt automata váltós kocsikhoz. Nálam meg egyre több autó várt javításra. Néha a tűzoltóság is megbüntetett, mert túl sok kocsi parkolt a műhelyemnél – szólt a kezdetről.

Hamarosan sikerült kis tőkét összeszednie, és saját vállalkozást nyithatott, hatholdas területen rendezkedett be.

– Megharagudott rám a benzinkút gazdája, hogy otthagyom, és kirakott. A félig kész műhelyben laktam, amíg sikerült a befejezéshez szükséges pénzt megkeresnem.

Család, gyerekek, unokák, röviden így lehet leírni egy sikeres életet. Soltész Attila bő tíz éve, hogy házát a balatongyöröki Bece-hegyen építette fel. Vállalkozása New Jersey-ben most is működik, a telep több ezer autójából csak párat hozott magával. Egyik kedvenc az Adenauer. Maga korában nagyon korszerűnek számított, 1957-től 3 literes, 160 lóerős hathengeres soros motorba már befecskendező juttatta a benzint. A hátsó csavarrugókat elektromos motorral és torziós rudakkal feszítették elő a kényelmes futáshoz nagyobb terhelés mellett. Az autó formáját a B-oszlop hiánya és a kivehető hátsó-oldalsó kisablakok határozták meg. Belső terén akadály nélkül fújhatott át a szél, pláne, ha a tolótetőt is kinyitották. A háromfokozatú automata váltós Mercedesnek most is van forgalmi engedélye, de műszaki vizsgára kellene vinni.



AUTÓVETERÁNOK SOKASÁGA

Soltész Attila másik kedvence is Mercedes. Az 1970-es 280 SL sport kabrió várhatóan felbukkan a veterán autók, motorok egerszegi találkozóján augusztus 6-8-án. Emellett az amerikai oldtimer rendszámos, 1948- as De Soto, 1938-ban épített Hudson pihen az udvaron egy 44 éves Chrysler New Yorker társaságában. A kisebbeket 60 éves MG, 50 éves TR 3 Triumph és 1976-os kiadású Porsche 914 képviseli, meg az édesapjának 1970-ben vásárolt amerikai kivitelű VW Bogár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!