Letenye

2015.01.22. 09:30

Orvosolják Letenye vízelvezetési problémát

Letenye - Kedden több hatóság együttes közreműködésével egyeztetést, majd helyszíni bejárást tartottak, hogy orvosolják Letenye csapadékvíz-elvezetési problémáit.

Mirkó Imre

A megbeszélést Farkas Szilárd polgármester kezdeményezte, melyen többek között jelen volt Gaál Róbert a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, Szabó Béla a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának első embere, Prepok Attila a nagykanizsai katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője, Szendrődi Gabriella a letenyei járás vezetője a helyi képviselők és a kárt szenvedett vállalkozók.

Mint Farkas Szilárd fogalmazott, tavaly szeptember 13-án fél óra alatt, egy óriási felhőszakadás miatt mintegy 80 milliméter csapadék zúdult a városra, ahol több tízmilliós önkormányzati és lakossági károk keletkeztek, majd októberben újabb nagy esőzés okozott kárt Letenyén. Az állam az önkormányzati károk helyreállítására 63 milliós segítséget nyújtott, melyből a Béci patak által elsodort hidak és a keletkezett károk helyreállítása történik meg. A víz azonban külterületi szántókról, erőkről zúdult Letenyére, melynek csapadékvíz elvezető rendszere arra nem volt felkészülve.

A megbeszélés résztvevői a letenyei városházán

Ságvári Endre vállalkozó elmondta, hogy moteljében 5-6 milliós kár keletkezett és mangalica telepén elpusztultak az állatok, ugyanakkor 15 károsulttal együtt ügyvédhez fordultak azért, hogy kiderüljön ki a felelős és valamelyest megtérüljön a káruk is.

Kátai Tibor mezőgazdasági vállalkozó szerint ekkora mennyiségű vizet semmilyen rendszer sem tudott volna elvezetni, mert akkor 240-250 ezer köbméternyi csapadék zúdult a városra. A villámárvíz hajnalán ő maga is terepszemlét tartott és az is kiderült, hogy a nagy mennyiségű víz Letenyei ivóvíz kútjai felett állt. Mint mondta, a vízügy is hibázott, azonban ő maga is árkokat ásatott, sőt több vállalkozóval együtt pénzt is ajánlott fel azért, hogy a szántókról és az azok feletti vízgyűjtőkön keletkezett csapadék elvezetése gépi munkával mihamarabb történjen meg.

Farkas Szilárd polgármester összegezte a látottakat

A megyei talajvédelmi igazgatóság vezetője szerint az lenne az egyik megoldás, hogy a letenyei benzinkút feletti területeken összegyűlt csapadék szét lenne választva, így annak csak egy része érné el a települést.

Gaál Róbert vízügyi igazgató elmondta, hogy a kétmegyés szervezetük a meglévő 1100 kilométernyi szakaszukhoz egy intézkedés következtében több mint 2000 kilométeres újabb szakaszokat kaptak, mert hozzájuk kerültek a vízügyi társulások területei is. Az igazgató a letenyei helyszíneken is sok tisztítatlan árkot talált, viszont örömmel konstatálta, hogy az ipari park melletti és mögötti részen komoly árkolási munkákat indított el a városvezetés. Mint mondta, először kollégáival számba veszik a jelenlegi állapotokat, a felmérés után az elvégzendő munkákat beköltségelik és csapadékvíz elvezető rendszer helyreállításának jelentős részét az idén megcsinálják. Az elvégzendő gépi munkák mellett várhatóan 20-25 közmunkást kap a vízügyi igazgatóság, akik Letenyén és annak környékén fognak dolgozni - mondta többek között Gaál Róbert.

Terepszemlén. (b-j Bagladi Géza önkormányzati képviselő,Farkas Szilárd polgármester,Simonyai Imre letenyei osztályvezető, Gaál Róbert vízügyi igazgató)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!