Letenye

2014.04.18. 15:45

Közösségi szolgálatra várják a fiatalokat

Letenye - Az elmúlt időszakban érettségi előtt álló fiatal önkéntesek dolgoztak a Fáma Házánál. Mint azt Ráczné Lánczok Zsuzsannától, a gyűjteményt kezelő Letenyéért Közéleti Egyesület elnökétől megtudtuk: számítanak az ifjúságra.

Horváth-Balogh Attila

– Szervezetünk hosszú évek óta élen jár az önkéntességben, önkéntes pontot működtettünk, virágokat ültettünk a fürdő területén, parlagfüvet irtottunk, szemetet szedtünk a Béci-patak mentén és még sorolhatnám – bocsátotta előre a letenyei civil szervezet elnöke. – A kastélyparkban önkéntes munkával bővítettük a parkosított területet, melyhez az „Év Fája" – program keretében elnyert első díjjal járó támogatást használtuk fel. A Fáma Háza kialakításánál pedig a megnyitásig csaknem 54 alkalommal végeztünk önkéntes munkát több-kevesebb létszámmal, egymillió forint társadalmi munkaértéket hozzáadva az ugyanekkora összegű saját erőhöz és a pályázati támogatáshoz. A ház üzemeltetését, karbantartását, a rendezvények szervezését és lebonyolítását szintén a tagság végzi önkéntes munkával. Ehhez a folyamatos munkához fogadunk most áprilistól középiskolás segítőket, akiknek 50 órás közösségi szolgálatot kell teljesíteniük annak érdekében, hogy érettségi vizsgát tehessenek.

Az önkéntes fiatalok legutóbb a Fáma Háza kerítésének festésénél működtek közre aktívan. Fotó: Ráczné Lánczok Zsuzsanna

Ráczné Lánczok Zsuzsannától megtudtuk, az önkéntes munkára jelentkező fiatalok az egyesület felnőtt tagjainak útmutatása mellett végezhetnek hasznos tevékenységet szombaton nyitvatartási időben 14 és 16 óra között, illetve a munka jellege (látogatók fogadása, kalauzolása, rendezvényeken való közreműködés, plakátok készítése, programok népszerűsítése, adminisztratív teendők, takarítás, növényápolás, télen a hó eltakarítása, stb.) szerint szükség esetén más időpontban is.

Az egyesület elnöke abban bízik, hogy az önkéntes fiatalokkal kialakított jó kapcsolatok idővel a tagság bővítését, megfiatalítását is eredményezik.

– Nagyon reméljük, hogy az önkéntes fiatalok a jó példákat látva kedvet kapnak majd a közösségi tevékenységhez, s közülük az arra érdemesek hosszú távon is bekapcsolódhatnak a szervezet életébe – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!