Lenti

2016.02.25. 16:04

Új mentőtiszti, mentőorvosi kocsi segíti a betegek ellátását Lenti térségében

Lenti – Zalában ez az első ilyen mentőegység, röviden MOK, amit már az ország több pontján is használnak.

Korosa Titanilla

– Egy országos projekt keretében 22 új mentőorvosi-mentőtiszti kocsit állíthatunk szolgálatba – tájékoztatta lapunkat Beledi István, a zalaegerszegi állomásvezető mentőtisztje. - Köztük az egyiket Lentiben, ahol eddig két 24 órás gépkocsi – egy esetkocsi és egy mentőkocsi – futott.

A MOK autó bevezetésével a településen, valamint a mentőállomás több mint 600 négyzetkilométeres, 51 helyiségre kiterjedő ellátási területén a 24 órás autók száma háromra emelkedett. Ez a jármű a térség legmagasabb szintű mentőegysége, felszerelése megegyezik a rohamkocsiéval. Kétfős személyzet, egy mentőorvos, vagy mentőtiszt és egy olyan gépkocsivezető dolgozik rajt, aki szintén rendelkezik mentőszakápolói végzettséggel.

– A MOK irányításának egyik leggyakoribb módszere  az úgynevezett randevú-elv – folytatta Beledi István. – A feladatok többségét alacsonyabb szintű mentőegységekkel látják el és indokolt esetben e mentőegységekkel találkozik a MOK, például ha kiemelt szaktudást igénylő ellátásokra van szükség. A mentőorvosi kocsi – ami személyautó – előnye tehát, hogy ha a beteg helyszíni ellátását követően már nincs szükség a mentőorvosra vagy mentőtisztre, akkor nekik nem kell az esetkocsival tartani és a kórházig kísérni a beteget, hanem a térségben maradva a MOK-al együtt újra bevethetővé válnak.

Ez a megoldás Lenti térségében azért is fontos, mert az esetkocsival rendelkező mentőállomástól a legközelebbi kórház 45 kilométerre, Zalaegerszegen található. Ez a hosszú menetidő az oka, hogy egy-egy mentési feladat átlagos ellátási ideje közel kettő óra is lehet.

A szakember azt is elmondta, a MOK egységet elsősorban olyan magas prioritású belgyógyászati eseteknél vetik be, mint az újraélesztés, eszméletlenség, ismert szívbetegség, fulladás, görcstevékenység, illetve közlekedési, valamint tömegbalesetekhez riasztják.

A MOK egy hónapja állt szolgálatba Lentiben, ez idő alatt mintegy 30 kivonulást végeztek vele a mentősök, nemcsak ebben a térségben, hiszen előfordult, hogy a szomszédos Vas megyéből is riasztották már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!