Lenti

2015.12.08. 10:17

Befejeződött a hulladéklerakó központ rekultivációjának második üteme

Lenti – Befejeződött a település határában lévő hulladéklerakó központ rekultivációjának második üteme. A munkák végeztével tegnap helyszíni bejárást tartottak.

Korosa Titanilla

A regoinális szilárdhulladék-lerakó rekultiválásának első üteme már több éve megvalósult. A biológiailag lebontható hulladék azóta komposztálódott, a terület süllyedése megállt, így elkezdődhetett az ártalmatlanítás második üteme.

A helyszíni bejárás résztvevői: Drávecz Gyula alpolgármester, Bali József, Dékány Endre, a Zalaispa Társulás elnöke, Vigh László, Hordüs Krisztina, Horváth Csaba a Le-Ko Kft. képviseletében, valamint dr. Kovács Lajos a projekt kommunikációs vezetője. Fotó: Kósa Róbert

Az októberben megkezdett munkákról Hordós Krisztina, a kivitelező Le-Ko Kft. ügyvezetője szólt.

– Egységes, kezelhető felületeket alakítottunk ki, figyelembe véve a környezetvédelmi szempontokat – mondta. – Megtörtént a meglévő humuszréteg eltávolítása a lerakóról, az altalaj rendezése, továbbá szigetelőréteget kellett képezni, amelynek a funkciója a szennyezőanyag visszatartása. Emellett egy szivárgó réteg csökkenti a csapadék érintkezését az alatta lévő réteggel. Ezekre pedig három részből álló fedőréteg került. A felhasznált föld jelentős részét egy cserépgyártól sikerült beszerezni – említette Hordós Krisztina.

A bejárást követő sajtótájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt, az elmúlt 25 évben tisztábbak, rendezettebbek lettek a települések, szervezett szemétszállítás zajlik mindenütt. Zalában a végére értek a régi hulladéklerakók ártalmatlanításának, mutatott rá, s a jövőt illetően leszögezte: nem a lerakás a helyes út, hanem a hulladék újrahasznosításra kell törekedni.

Bali József, a rekultivációt irányító Zalaispa Zrt. vezérigazgatója elmondta, kilenc zalai helyszínen zajlik rekultiváció második ütemben, a beruházások költsége eléri a 150 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!