Kultúra

2009.08.19. 06:28

Új színfolt a Hungarikum falu

Budapest - Lakodalmas menet kanyargott a Sziget árnyas fái alatt, tánclépésben tört magának utat a népviseletbe öltözött násznép a hömpölygő tömegben. A szigetlakók meg csak nézték a szokatlan bulit . Jé, ez is Magyarország!

Osváth Sarolta

Hungarikum falu - hirdette egy hatalmas kapu, és a belépő előtt megnyílt az egyhektáros terület, amit a vidéki Magyarország rendezett be a Szigeten. Ilyen még nem volt, az biztos, de ezután lesz - mondták a szervezők. 

Neupor Zsolt,
az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet társadalmi kapcsolatok igazgatója szerint érdemes megragadni a lehetőséget, hogy a sokszínű magyar vidéket, a népi kultúra még meglévő értékeit, az élő hagyományokat is felfedezzék, megismerjék a Szigetre látogató fiatalok. Magyarok és külföldiek egyaránt. 

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával, a Leader program keretében mind a hét hazai régió lehetőséget kapott a megjelenésre. A koncepció szerint ezentúl minden évben bemutatkoznak a tájegységek népművészetükkel, kézművesiparukkal, gasztronómiai különlegességeikkel. Lehetőséget kapnak a kistermelők, a vállalkozások is termékeik megismertetésére, tájjellegű ételek és italok, borok, pálinkák, mangalicakolbászok, sajtok és más finomságok megkóstoltatására. 

A Hungarikum falunak minden évben lesz egy központi témája is, ami köré a táncegyüttesek, népzenekarok hagyományőrző programjait szervezik. Első alkalommal a lakodalmat helyezték a középpontba, merthogy ehhez az eseményhez az ország bármely táján rendkívül gazdag táncos, zenés, játékos hagyomány, színes és változatos szokás társul. A falufílinget csinos faházak teremtették meg, amelyekben a régiók bemutatták specialitásaikat. Csikós Dórával, a pacsai kistérség munkaszervezet vezetőjével az egyik faluszéli kis ház előtt találkoztunk.

 A Zalai Témautak Leader Közösség népszerűsítésén fáradozott, lelkesen sorolta, mely kistelepülésről mely különleges termék származik: a méz Nemessándorházáról, a fazekastermékek Búcsúszentlászlóról és Nagykapornakról, a kötelek Pacsáról.- Érdekelte a fiatalokat, különösen a külföldieket az ország másik arca is, meglepődtek, hogy milyen más világ, mint az általuk ismert Budapest és Balaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!