Kultúra

2016.01.20. 19:52

Sokféleképpen ünneplik a magyar kultúra napját Zalában

Január 22. a magyar kultúra napja, 1823-ban e napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. A nemzeti ima születésnapját 1989 óta ünnepeljük e módon.

Korosa Titanilla

Az emléknap alkalmából számos programot kínálnak megyeszerte.

Zalaegerszegen szerdán ennek égisze alatt zajlott Éder Enikő, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészének erdélyi költők verseivel, sanzonokkal és örökzöld slágerekkel fűszerezett Különjárat című előadása. A programnak a hangversenyterem adott otthont. Ugyanitt rendezik meg pénteken a városi ünnepséget, amit 17 órától a IV. Zalaegerszegi Szalon megnyitója előz meg. A megyeszékhelyi képző- és iparművészek számára kétévente meghirdetett tárlatra 17 alkotó nyújtott be pályamunkát. A műveket Wehner Tibor művészettörténész, Tóth Csaba festőművész és dr. Kostyál László művészettörténész zsűrizte, ők döntöttek a 100 ezer forintos díj odaítéléséről is. 19 órakor ünnepi opera és operett gálaest kezdődik, ahol Sándor János vezényletével koncertet ad a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar. A műsorban közreműködik Marton Éva Kossuth- díjas operaénekes négy mesterszakos növendéke: Erdős Attila, Horti Lilla, Lusine Sahakyan, Zuo You. Ünnepi beszédet mond Török Zoltán református lelkész, gazdára talál a Kultúra Mecénása Díj, továbbá első alkalommal oklevéllel ismerik el 3 közművelődési szakember munkáját.

Éder Enikő személyes hangvételű műsorát két alkalommal láthatta és hallhatta tegnap a megyeszékhelyi közönség
Fotó: Pezzetta Umberto

Keszthelyen két eseménnyel is ünneplik a magyar kultúra napját. Csütörtökön 17 órakor a Fejér György Városi Könyvtárban „Velünk maradt dalok” címmel Sáringer Marcell egyetemi hallgató Cseh Tamás emlékesten lép fel.

A Balaton-parti város önkormányzata pedig január 22-én, pénteken 17 órai kezdettel várja a város lakóit a Balaton Színházba. Az ünnepségen köszöntőt Manninger Jenő országgyűlési képviselő, ünnepi beszédet pedig Ruzsics Ferenc polgármester mond. Az eseményen adják át az önkormányzat által alapított Pro Cultura Keszthely kitüntetést. Ecsedi Erzsébet, a Hevesiszínház művésze irodalmi műsorral működik közre.

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban pénteken este fél hatkor Jene Sándor fotókiállításával kezdődik a kultúra napi program. A Képzelet és valóság című tárlatot Balaskó Árpád festő mutatja be. Azután Szabó Balázs alpolgármester mond ünnepi köszöntőt, végül pedig a Szabad Ötletek Színháza Karinthy örök címmel vidám irodalmi műsort ad.

Nován, az IKSZT-ben pénteken este hat órakor Soós József közelmúltban megjelent Göcseji Bódi Ferkó című könyvét mutatja be Vogl Mária szerkesztő. A műsorban Hóbor Alexandra, Vörös Bianka és Horváth Nikolett működik közre.



Dobronakon, a művelődési házban szombaton este hat órakor tartják a muravidéki központi ünnepséget, melynek keretében a kulturális nívódíjak átadására is sor kerül. Ünnepi köszöntőt dr. Göncz László író, történész, a szlovén parlament nemzetiségi képviselője mond. A műsorban a Góbé zenekar által kísért Muravidéki Nótázók bemutatja új, Gyertek magyar fiúk című CD-jét.

Alsópáhokon szombaton 17 órakor a művelődési házban fellép az Új Színpad Kulturális Egyesület – VID-Ámító Társulat, majd a Zalaszentgróti Garabonciás Színpad produkciójaként bemutatják Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című vígeposzát.

Nagykanizsán a Honvéd Kaszinóban megnyílt kiállítással már szerdán megkezdődtek a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvények. A ház Fafaragó Szakköre és a HSMK Népi Díszítőművészeti Műhelye alkotásait felvonultató, „Mit alkot a tű? És mit alkot a bizsók?" című kiállítást a magyar kultúra lovagja, Lengyák István ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Hangsúlyozta: a kultúra segítségével lelhetjük meg azon értékeket, melyekkel emberek maradhatunk ebben az elembertelenedő világban.

Csütörtökön 16.30-kor a Kodály művelődési házban kerül sor megemlékezésre, 18 órakor pedig a HSMK-ban nyílik Gránitz Miklós fotóművész kiállítása. Egy órával később a Virtuózok komolyzenei koncertje kezdődik ugyanitt. Pénteken a Halis könyvtár a szolgáltatásait bemutató kiállítás megnyitójával ünnepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!