Kultúra

2011.08.17. 17:14

Piacképes szakmák érettségivel vagy anélkül

Számos szakképzés indul szeptembertől a Kanizsa TISZK Felnőttképzési Szakképző Iskola szervezésében. Érettségivel vagy anélkül, piacképes szakmák elsajátítására kínálnak lehetőséget.

Szalabán Attila


Mint azt Varga Ágnestől, a Szakképző Iskola vezetőjétől megtudtuk, a munkaerő-piaci szükségleteket felmérve döntöttek a szeptemberben kezdődő tanévben indítandó esti tagozatú képzéseikről. A beiratkozással még senki nem késett el, a jelentkezéseket augusztus végéig várja a nagykanizsai intézmény.

- Az érettségivel nem rendelkezők számára is többféle szakmát kínálunk. Ezek közül elsősorban a szakács, a pincér, a fodrász és a cukrász iránt nagy az érdeklődés, hiszen viszonylag rövid idő alatt piacképes végzettséget szerezhetnek a fiatalok. Ráadásul mindezt ingyen, ha az első szakmájukról van szó  - magyarázta Varga Ágnes.  - Tapasztalataink szerint  az érdeklődők egy része a szakma megszerzése után külföldön szeretne majd elhelyezkedni.
Az oktatási palettán újdonságként energia hasznosító berendezés-, illetve központi fűtés- és csőhálózat szerelő képzést is indít az intézmény, ezzel az ilyen téren egyre növekvő igényeket igyekezve kiszolgálni.

Az érettségivel már rendelkezők számára is számos lehetőséget kínál a Kanizsa TISZK. Mint megtudtuk, a szintén nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumtól átvett egészségügyi szakképzés keretében ápolókat oktatnak majd. A szakmát megszerzők szakképzett egészségügyi dolgozóként tudnak elhelyezkedni, s Varga Ágnes szerint ezen a téren olyan óriási a munkaerőhiány, hogy havonta lehet találkozni újabb álláshirdetésekkel. Általános asszisztenseket is képez szeptembertől a kanizsai intézmény, ők például rendelőintézetekben tudnak elhelyezkedni a tanulmányaik elvégzése után.

Persze nem csak az egészségügyre koncentrál a TISZK, a műszaki területeken webmestereket és térinformatikusokat, CAD-CAM informatikusokat, megújuló energia gazdálkodási technikusokat is oktatnak, 4 féléves rendszerben.

- A felsőfokú szakképzéseink terén vadonatúj lehetőségként médiatechnológus, televízióműsor-gyártó és különböző szakterületi kommunikátor végzettséget lehet szerezni két év alatt. Mindez a dunaújvárosi főiskola programja alapján zajlik, tehát kredit beszámítással lehet majd továbbtanulni -  tette hozzá Varga Ágnes.  -  Emellett titkárságvezetői és jogi asszisztensi képzést is tervezünk indítani. Összesen mintegy 200 körüli beiratkozó tanulóra  számítunk, akik 8-10 osztályban végzik majd el a tanulmányaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!