Mindennapi csoda: a könyv

2019.06.14. 07:00

Zalában is sok programmal kezdődött el a könyvhét

Megnyílt az ünnepi könyvhét, ez alkalomból Zalaegerszegen és Nagykanizsán is rendeztek programokat.

Arany Gábor, Szabó Zsófia

Kiss Gábor, Jankó Péter (a nyeregben) és az egyesület egyik tagja, Lendvai Róbert Fotó: Katona/Zalai Hírlap

Némi műfajkeveréssel és képzavarral szólva modern Pegazuson, motorkerékpáron érkeztek az irodalom követei pénteken délelőtt három zala­egerszegi középiskolába. A megyei könyvtár olvasószolgálati vezetője, Tóth Renáta kezdeményezésére a költészet napja alkalmából szervezték meg először, hogy a Kéklámpás Ördögök motoros polgárőr egyesület tagjait bevonva olvassák fel József Attila Kertész leszek című versét a 11. osztályos diákoknak a Széchenyi-középiskolában. Az idő­járás akkor nem kedvezett a szabadtérinek tervezett rendhagyó irodalomórának, nem úgy, mint tegnap. A program nyitó foglalkozását az Ady-­iskolánál tartották, innen gördült át a három motorkerékpáros a Széchenyi udvarára, és velük érkezett Tóth Renáta, valamint Kiss Gábor, a könyvtár igazgatója. Utóbbi röviden ismertette az ünnepi könyvhét megszületésének körülményeit.

Kiss Gábor, Jankó Péter (a nyeregben) és az egyesület egyik tagja, Lendvai Róbert Fotó: Katona/Zalai Hírlap

Kiss Gábor szólt az idei, immár 90. rendezvényről, amelynek alkalmából Göncz László Emberek a Pannon végeken című, nemrég megjelent kötetét ajánlotta a diákok figyelmébe. Szavai után a tizedikes Jankó Péter Bödőcs Tibor Addig se iszik című paródiakötetéből az Ernest Hemingway alakját megidéző novellát olvasta fel. A diákok megismerkedhettek a motoros polgárőrök tevékenységével, járműveikkel, felszereléseikkel. Végül a Deák-­iskolában zajlott rendhagyó motorizált irodalomóra.

Nagykanizsán helyi kötődésű írókkal, költőkkel találkozhattak az érdeklődők. A városban a Takács László Irodalmi Kör, a Halis István Városi Könyvtár és az egyik helyi könyvkereskedés közös szervezésében zajlik a könyvhét, melyet tegnap az Ady utcai korzón Balogh László humán bizottsági elnök nyitott meg. Kiemelte: a könyvek mindennapi csodának számítanak a rohanó világban.

– Napjainkban, a digitális korban is felmutathatóak a könyvek értékei. Információs társadalomban élünk, amelyben a legfőbb és a legtöbb információt még mindig könyvek adják – fogalmazott Balogh László.

A könyvhét kanizsai állomásának megnyitója Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A nyitónapon a szervezők könyves programokkal, játékokkal kedveskedtek minden korosztálynak. A Halis-könyvtárban kötetbemutatókkal is várják az érdeklődőket. Tegnap Mohai V. Lajos könyvével ismerkedhettek meg az olvasók. Ma Ördög Ferenc, Ollé Magdolna, Széchenyi Magdolna könyvét mutatják be 11 órától, hétfőn pedig Péntek Imre, Németh János, Kelemen Gyula könyvét és lemezét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában