Irodalom

2018.05.05. 13:00

Mindenkit megérinthetnek a kortárs szakrális költemények: Konferencia Keszthelyen

A szakralitásnak, a hitnek és a reménynek nagy jelentősége van az ember életében - mondta tegnap Keszthelyen dr. Szakály Sándor, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke. Az egyesület idei konferenciáján, a kastélymúzeumban a kortárs költészetben megjelenő szakralitást vették górcső alá.

Keszey Ágnes

Dr. Szakály Sándor és Halmai Tamás költő, kritikus az irodalmi konferencián Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

Az irodalmi egyesület évről évre olyan témákat választ a Berzsenyi Helikon Napok konferenciára, melyekről azt gondolják, hogy értékesek és van üzenetük a mai kor emberének.

Ezúttal, a 28. alkalommal megrendezett konferencián XX. és XXI. századi szerzők munkásságát elemezték, mégpedig azokét, akik a szakrális költészet kiemelkedő egyéniségei. Így többek között előadás szólt tegnap Mezei Katalinról, Iancu Lauráról, Weöres Sándorról, Sík Sándorról. Az eseményen jelen volt dr. Márfi Gyula veszprémi érsek is.

- Nyomon lehet követni, hogy miként változik egy alkotó a pályafutása során. Előfordul, hogy a húszas, harmincas éveiben még másként gondolkozik, mint ötven-hatvanévesen, gyakran megjelenik nála a hit, az istenfélelem és sok minden más – elemezte a konferencia témáját dr. Szakály Sándor.

Dr. Szakály Sándor és Halmai Tamás költő, kritikus az irodalmi konferencián Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke úgy véli, ezen érdemes elgondolkoznia mindenkinek, hiszen mindenkinek lehetnek olyan sorsfordító pillanatai, melyek megváltoztatják az életét, a világhoz, a valláshoz, a hithez való viszonyát. Az irodalmi konferencia szervezőinek szándéka szerint e témával továbbgondolkodásra késztetik a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában