Kultúra

2018.04.14. 12:00

Egyedi díszítésű porcelánok kiállítása Lendván

Kézzel festett, egyedi porceláncsodák, amiket közel két évszázad szakmai tudása, valamint az alapanyag által közvetített örök érték teremtett meg.

Gyuricza Ferenc

Krámlik Attila, a lendvai tárlat kurátora az egyik legnagyobb méretű herendi porcelánszoborral Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Ezekkel a szavakkal mutatták be a Variációk Herendre című kiállítást, amely május 10-ig tart nyitva a lendvai Galéria és Múzeumban. A különleges tárlaton az 1826-ban alapított kézműves műhely mintegy háromszáz darabos kollekcióját tekinthetik meg az érdeklődők. Elsősorban azokat az étkészleteket – köztük a híres Viktória mintás készleteket -, amelyek eredete az első, 1851-ben Londonban megrendezett világkiállításhoz vezethető vissza. Az ezen alkalomra tervezett, bájos bazsarózsákat és színes pillangókat ábrázoló speciális mintázat ugyanis olyan csodálattal töltötte el az akkori brit uralkodót, Viktória királynőt, hogy azonnal rendelt belőle egy nagyobb készletet. Az azóta számos változaton átesett díszítőmintázat a mai napig az egyik legnépszerűbb a világon – tudatta lapunkkal Krámlik Attila, a kiállítás kurátora.

Krámlik Attila, a lendvai tárlat kurátora az egyik legnagyobb méretű herendi porcelánszoborral Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

- A herendi termékfejlesztés egészen kivételes, évente mintegy 350-400 új Herendi márkajelű termékünk születik – magyarázta a kurátor. – Ez a páratlan termékválaszték arra is garancia, hogy a herendi porcelánok bármilyen tematikában és témában pazar variációs lehetőséget kínáljanak. Minden időben, minden korban és minden stílusban bárki megtalálhatja a számára megfelelő Herendit.

Krámlik Attila szerint Herend azért is lett mára a világ egyik legismertebb, és legnagyobb porcelánmanufaktúrája, mert képes volt megőrizni a múlt hagyományait, miközben innovatív módon a világ előtt jár újdonságaival, folyamatosan képes a megújulásra. Feszegeti a technológia határait, de közben alkalmazkodik az adott korhoz is. A Lendván megtekinthető tárlattal is erre a gondolatiságra fókuszáltak, amit legméltóbban a Viktória minta állandó fejlesztésével, a folyamatos megújulásával illusztráltak. A kiállítás gerince arra a megannyi színvariációra épül, amely az éppen aktuális trendekhez való idomulását mutatja be a Viktória mintának.

A tárlaton étkészletek mellett természetesen helyet kaptak azok a limitált példányszámú, exkluzív porcelánszobrok is, amelyek méltóan reprezentálják a manufakturális porcelánkészítés fellegvárának számító herendi műhely kimagasló tudását. Krámlik Attila szerint a méretük, kivitelük vagy az egyéb paramétereik alapján ezek igazi bravúrdarabnak számítanak.

Egyedi készítésű virágváza a herendi porcelánmanufaktúrából

- A Herenden működő porcelánmanufaktúrában csaknem kétszáz éve készített porcelán a magyar kultúra fontos jelképei közé tartozik, megbecsültsége a németországi meisseni porcelánéval, az osztrák Altwien Augarten darabjaival és a franciák sevres-i porcelánjáéval vetekszik – mondta a kiállítás kapcsán az azt megnyitó művészettörtönész, Judita Krivec Dragan. – Annak ellenére, hogy Herenden a hasonló első európai manufaktúrákhoz képest bő egy évszázaddal később kezdtek termelni, a magyar műhelyben formailag és technikailag érett, csúcsminőségű termékeket állítottak elő, melyek az egyedi képzőművészeti megközelítésnek köszönhetően nem csupán használati tárgyakként, de a gyűjtők körében is igen népszerűek.

A művészettörténész kitért arra is, hogy a herendi manufaktúrát egyértelműen a porcelángyártás európai országokra jellemző felfutásának hatására hozták létre, de a kerámiaformázás gazdag magyar hagyományaira alapozva. A herendi termékek különleges díszítésmódja is ebben gyökerezik. A magyar műhely tevékenységét kezdetektől a termékek magas minőségére, valamint a minél világosabb és áttetszőbb porcelán előállítására irányuló törekvés jellemezte, ezért – legalábbis az első évtizedekben – a kísérletezésnek sem voltak híján, ami aztán számos terméksérülést és anyagi gondokat is eredményezett. A manufaktúra felvirágoztatása a gyár vezetését 1839-ben átvevő, rendkívül ambíciózus Fischer Mór érdeme, ő volt az, aki a rogyadozó vállalatot új elgondolásokkal, a ma is az első helyen álló művészeti program megvalósításával indította el azon az úton, amely először a legtekintélyesebb európai műhelyek, majd a világ élvonalába juttatta.

A herendi porcelánokat gyakran a növényvilág formái díszítik

- A jó porcelán elengedhetetlen kelléke a kiváló minőségű kaolin, amelynek lelőhelyei igen ritkák – magyarázta Judita Krivec Dragan. – A herendi manufaktúrában készült magas fényű, áttetsző fehér porcelánt elegáns kézi festéssel díszítik. A „Herendi” márkanév a XIX-XX. század fordulójára már az egyedi formatervezésű és művészi termékek szinonimájává vált. A kifejlesztésében jelentős szerepe volt a gyakorlott porcelánipari szakértő, Farkasházi Jenő érkezésének. Tulajdonos-igazgatóként új, korszerű és a korra jellemző formatervezési megközelítést vezetett be, miközben a régi, eredeti motívumokat és mintákat is újjáélesztette. Neki köszönhető, hogy az Altwien manufaktúra megszűnését követően az Osztrák-Magyar Monarchia udvari beszállítója, s egyben a birodalom vezető porcelánüzeme lett.

A kiállítást megnyitó művészettörténész szerint míg a világ jelentős porcelánmanufaktúráinak többsége arra törekedett, hogy termékei lehetőség szerint minél jobban elüssenek a bevett formáktól, megszokott kivitelezéstől, addig Herenden a magyar kerámiaművészet által mindig nagyra becsült természeti motívumok jelentették a fő ihletforrást. Ezért aztán a magyarországi üzemben a növény- és állatvilág formáinak közvetlen, már-már impresszionista másolása, illetve a botanikai lexikonok lapjain szereplő ábrázolások finom mintákban történő felhasználása vált jellemzővé. Ezáltal Herend hamar elkülönült azoktól a híres európai manufaktúráktól, ahol a dekorálás során nagyformátumú, közismert festők – többek közt Rubens, Watteau, Bouchet – életművéből kölcsönzött festményeket, táj- és arcképeket, mitológiai és bibliai jeleneteket, allegóriákat és aktokat igyekeztek visszaadni.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója (balról), Damjana Pecnik, a szlovén kulturális minisztérium államtitkára és Anton Balazsek lendvai polgármester a megnyitón

- Az áttört felületű tányérokat és csészéket, de a kaspókat is virágok, levelek, zöldségek, madarak és rovarok vagy pillangók díszítik – emelte ki Judita Krivec Dragan. – Mesteri kézi rajzzal készülnek a dekoratív szegélyek, de a mintákon ábrázolt alakok körvonalai is. A színpaletta üde, friss színei dominálnak: gyakori a zöld, a rózsaszín, sőt, a porcelánfestésben egyébként ritkán alkalmazott sárga is. A herendi márka speciális termékei még az apró porcelánfigurák, főleg az önálló talapzaton elhelyezett egyedi állatkák, melyek mázas felszínét jellegzetes festésmóddal munkálják meg. Hasonlóképpen herendi sajátosságnak számítanak a természethű, realista pontossággal modellezett és színezett virágok, ez utóbbiak akár friss virág helyett is ékesíthetik az ünnepi asztalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában