Kultúra

2017.07.17. 15:27

Diplomatikus és előremutató, kora nagy mecénása volt - Megjelent dr. Cséby Géza legújabb kötete

„A kortársak, majd az utókor megítélése a grófról felemás volt, mint a kor is, amelyben élt” – olvasható dr. Cséby Géza legújabb kötete: A keszthelyi Helikon – gróf Festetics György szerepe a magyar művelődéstörténetben című tanulmány ajánlójában.

Keszey Ágnes

Kastély, Helikon, Georgikon- sokak sorolják Festetics György neve hallatán. Életútja érdekes, izgalmas és ellentmondásos volt  - így jellemzi dr. Cséby Géza, akinek napokban jelent meg a gróf életéről és munkásságáról szóló kötete.

- Sok mindent helyezett a haza oltárára, a nemzet boldogulására. Ugyanakkor rendkívül öntörvényű ember volt. Elképzeléseit mindenáron végre akarta hajtani, még akkor is, ha alkalmanként a császári udvarral szembehelyezkedett.

A császári udvar titkosrendőrsége például rendszeresen megfigyelte, s élete sok furcsaságban bővelkedett. Amikor a börtönből szabadult Kazinczy kérte, hogy támogassa könyve megjelenését, ezt visszautasította, de később meghívta a Helikoni Ünnepségekre és fát is ültetett tiszteletére.

dr. Cséby Géza mutatja Festetics Györgyről szóló művét a mecénás gróf  keszthelyi szobra mellett

Festetics Györgynek élete során azonban mindvégig szeme előtt lebegett, ha szakításra kerülne sor közte és a császári udvar között, az összes eredményéről – az általa alapított iskolákról (a Georgikonról és a csurgói intézményről) és vagyonáról le kéne mondania: tehát nem lehetne mecénás.

-  Nem véletlen, hogy a Helikoni Ünnepségeket, amin zömmel magyar írók, költők jelentek meg a császár születésnapjához kötötte, hogy nehogy arról legyen szó, hogy Festetics Keszthelyen egy ellenzéki irodalmi kört akar létrehozni -mesélte dr. Cséby Géza irodalomtörténész. Hozzátette: jezsuiták nevelték a főurat, s az ő diplomata művészetük nagyon beléivódott.

S bár ezért is ítélték olykor ellenmondásosnak   egy-egy tevékenységét, ám korában előremutató munkásságát és az utókorra hagyott örökségét, a haza érdekéért való munkálkodását mindenki elismerni. Mindezeket és sok más érdekességet is megtudhat az olvasó a kötetből, s  megismerkedhet a korral is. dr. Cséby Géza több mint két évtizedes kutatómunkáját foglalta össze a történelmi adatokkal, érdekes történetekkel teli, gazdagon illusztrált kötetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!