Filmművészet

2019.09.15. 07:22

A Piedone nyomában győzött a XV. Göcsej Filmszemlén

Jubileumához érkezett a Zalaegerszegi Televízió filmes seregszemléje. Idén 15. alkalommal szervezték meg a Göcsej Filmszemlét az elmúlt szombaton.

Arany Horváth Zsuzsa

Szeptember 14-én, szombaton a zalaegerszegi Art mozi reggel kilenc órától játszotta az idei versenyfilmeket, amelyeket térítésmentesen lehetett megnézni. A díjátadó ceremónia este hatkor volt, melyen Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, a filmszemle zsűrijének tagjai: Koltay Gábor filmrendező, Lovass Tibor alapító és Szaknyéri András, a hévízi Fontana Mozi vezetője nyújtotta át az elismeréseket az idei díjazottaknak. A fődíjat a filmszemle egykori ötletgazdája, támogatója, Szalay Annamária a Médiatanács 2013-ban elhunyt elnöke, korábban országgyűlési képviselő családtagjai közül a néhai politikus keresztlánya, Anna adta át. A fődíj Németh János, Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész alkotása.

A Göcsej Filmszemle megvalósítását a kezdetektől fogva támogatja a Médiatanács. Idén is ennek a támogatásnak köszönhetően adnak át pénzdíjakat a kategóriák legjobbjainak. A támogatók körébe 2015-ben belépett a Magyar Művészeti Akadémia.

A filmszemlére idén rekord számú, összesen 115 filmmel neveztek az alkotók, ami több, mint kétszerese az egy évvel korábbinak. Idén is négy – dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetűd és ifjúsági – kategóriákban értékelte a filmeket a háromtagú zsűri. Az összesen közel 34 órányi filmválogatás sorában a legrövidebb alkotás egy alig 1 perc 45 másodperces kisjátékfilm, a leghosszabb egy 1 óra 43 perces dokumentumfilm. A Göcsej Filmszemlének számos visszatérő alkotója van, a pályázók többségében hazaiak, de érkeztek nevezések határainkon túlról is, a Vajdaságból és Erdélyből.

Az esti díjátadón minderről Frauenhoffer Márta, a Zalaegerszegi Televízió ügyvezetője tájékoztatott, majd a zsűri tagjainak értékelő-elismerő szavai után adták át a díjakat.

A méltatásban Lovass Tibor jelezte, ma már rangot jelent részt venni ezen a filmszemlén, amely előszobája lett a további megmérettetéseknek, Koltay Gábor a profizmust dicsérte, kiemelve azt is, hogy az alkotók a XX. századi magyar történelem megértéséhez is hozzájárulnak a filmjeikkel. Különösen erős és színvonalas volt ebben az esztendőben a dokumentumfilm-szekció, ahol a mai határokon túli magyarság néhány fontos eseménye is terítékre került. Szaknyéri András elmondta, 8 napnyi filmet néztek végig, s számára a fiatal alkotók hangvétele tetszett legjobban, amivel eredményesen szólítják meg a kortársaikat.

 

A XV. Göcseji Filmszemlén az alábbi díjak születtek:

Dokumentumfilm kategória: I. helyezett Osgyáni Gábor Isonzótól a Piavéig című filmje, II. Jamrik Levente Az elíziumi kémmel, III. Bicskei Éva Kárpátia – Magyarnak születtem című mozija.

Kisjátékfilm kategóriában I. lett Almási Zsolt Figyelj már oda! című alkotása, II. Pálinkás Barbara Tetemrehívása, III. Gyimesi Anna Negyven év (ezt a díjat a filmben szereplő Ecsedi Erzsébet színművésznő vette át). A filmetűd kategóriában Margittai Gábor Erdély és Románia „nagy egyesülése” 100 című filmje nyert, II. lett Major Anita Süllyedő város – Marosújvár Teleki-öröksége, III. Zajti Ferenc: A Templomfestő című mozija. Az ifjúsági kategória győztese Szabó Máté Szorul a hurok, második Farkas Bence Biztos, ami biztos című műve lett, III. Magda Tivadar Csernobilja.

A fődíjat Király Levente: Piedone nyomában című dokumentumfilmje nyerte el.

– Idén lenne 90 éves Bud Spencer, ezért készült róla a film, amely bemutatja az olasz színésznek azt az arcát, amit nem nagyon ismer a mozinéző – mondta érdeklődésünkre a rendező. – A nápolyi színész vízilabdázott, autóversenyző volt, három egyetemre járt, 16 évesen Olaszország legfiatalabb egyetemi hallgatója volt, hat nyelven beszélt, s nagyra tartotta a magyar vízilabdázók közül Kárpáti Györgyöt, akit személyesen ismert, többször úszott a Margitszigeten.

Az eddig ötszörös díjnyertes film jövő héten Nápolyban megkapja a San Gennaro díjat, amit a város védőszentjéről neveztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!