értékes kirándulás

2019.06.21. 17:00

A graffiti túrát termett – Lengyelországban jártak az Ady-iskolások

A lengyelországi Krakkó művészeti akadémiája és az Ady-iskola szakmai kapcsolata eredményezett értékes kirándulást a zalai gyerekeknek. Az iskolából érkezett beszámoló.

Arany Horváth Zsuzsa

A raftingtúra csapata. A vízi sport a Dunajec folyón zajlott

Fotó: Ady-iskola

Az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI tanulói idén februárban vettek részt egy – a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával megvalósult – művészeti workshopon, mely során Kamil Kuzko, a krakkói művészeti akadémia egyetemi adjunktusa irányításával készítettek az iskola egyik falára művészi értékű graffitiket.

A raftingtúra csapata. A vízi sport a Dunajec folyón zajlott
Fotó: Ady-iskola

Az alapítvány újabb pályázata segítségével a részt vevő diákokat az iskola lengyelországi kirándulással tudta megjutalmazni.

A megyeszékhelyi iskola diákjai május végén töltöttek négy változatos napot Dél-Lengyelországban a pályázat jelszava, Polonica Varietas szellemében.

„A program magját a két népet összekötő kulturális és történelmi helyszínek meglátogatása adta”, írják a tanulók. Így jutottunk el Krakkóba, ahol egy helyi magyar idegenvezető segítségével ismerkedtünk a várossal. Egész napos, fizikailag kimerítő, de csodálatos élményben volt részünk. Másnap megtekintettünk a legészakibb magyar várat, és a debnói gyönyörű fatemplomot. Jutott idő a természeti értékek megismerésére is. A Pienineki Nemzeti Parkba a Dunajec folyón keresztül, egy raftingtúra keretében, látogattunk el.

A kirándulás utolsó napján szálláshelyünk, Zakopane nevezetességeivel ismerkedtünk” – tájékoztatott Budai Tibor, a kirándulás szervezője.

Czigány László igazgató és Tóth Norbert művésztanár, a graffiti projekt egyik résztvevő művésze elmondta, hogy az iskola szeretné a lengyel kapcsolatot erősíteni és további művészeti programokkal kiegészíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában