Kultúra

2017.04.09. 08:24

Festmények és szamuráj öltözékek Keszthelyen

Keszthely - „A szamuráj olyan könnyen dobja el magától az életét, mint ahogy a cseresznye lehullatja a virágját”- hangzott el a Balatoni múzeumban szombaton, amikor két kiállítás is nyílt. A látogatók május 13-ig tekinthetik meg Sass Brunner Erzsébet és lánya: Brunner Erzsébet Japánban készült festményeit, valamint a keszthelyi Rákóczi Ferenc szamuráj páncélzat rekonstrukcióit.

Keszey Ágnes

A nagykanizsai születésű festőművész Sass Brunner Erzsébet és lánya, Sass Erzsébet életműve  java részét a Thúry Thúry György Múzeum őrzi. Az alkotók Indiában leltek otthonra, előtte két évet töltöttek Japánban. Kalandos életüket és műveiket Tugya Beáta, a nagykanizsai intézmény történésze mutatta be. Felidézte: Sass Brunner Erzsébetet férje - egyben mestere - avatta be a szabadban való festés, a plein air művészet rejtelmeibe.

- Sass Brunner Erzsébet elsősorban tájképeket és csendéleteket festett, lánya  portréfestőként lett ismert - mondta  a történész, hozzátéve, hogy  Indiában festett művein a szimbolizmus is megjelenik.

Rákóczi Ferenc szamuráj páncélzat (Yoroi) rekonstrukcióit bemutató tárlatról  Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója  szólt.

- A szamuráj  félelmet nem ismerő, könyörtelen harcos, aki szerint a bátorság, a becsület és a hűség még az életnél is fontosabb,  a szégyen helyett inkább  a halált, a rituális öngyilkosságot választja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!