Kultúra

2017.01.25. 15:31

''Gondoltam fenét'' - az irodalom segít megérteni a világot

Hévíz – „Az irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes”- mondta dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész.

Keszey Ágnes

A könyvtárban tartott előadásán nem csak versekről, hanem például költői gondolatokat sugalló autóreklámokról is szó esett.

„Gondoltam fenét”- mondta Arany János, amikor egy verséről próbálta valaki elmondani, miről szól. E mondatot adta címül dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész hévízi előadásának, melyet a költő születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére tartott, s a hétköznapi élet és az irodalom kapcsolatát mutatta be helyi iskolásoknak. Üdítőital és autóreklámokat mutatott be, melyekről egy-egy vers juthat eszünkbe - például a „Szabadság, szeretem” szlogenről.

– A célja ennek az, hogy a gyerek belássa azt, hogy ha jobban, többet, mélyebben olvas Toldit, Háború és békét, József Attilát, akkor könnyebben eligazodik a világban és könnyebben megkülönbözteti egymástól az igazságot és a hazugságot. Jobban tudja értelmezni a körülötte lévő valóságot – részletezte dr. Fűzfa Balázs. Az irodalomtörténész arra is szeretné irányítani a figyelmet, hogy az élet minden lényeges dolgához az irodalmon keresztül vezet az út.

– Ha körülnézünk a világban, minden körülnézés olvasás. Állandóan visszaköszönnek ránk azok a problémák és kérdések, amelyekkel az irodalomban találkozunk. Minél többet olvasunk, annál jobban értjük a világot – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!