Kultúra

2016.11.13. 12:51

Szépen (el)járták - Lépteik a népi kultúra kincseit őrzik

Nagykanizsa – Még mezőszopori és magyarpalatkai táncot is láthattak nagy múltú néptáncegyüttesek előadásában mindazok, akik ellátogattak szombaton a HSMK-ba, a Zala Megyei Néptánc Antológiára.

Szabó Zsófia

A rendezvényt, amin új koreográfiáikat mutatták be a közönség és a zsűri számára a fellépő csoportok, a Zalagyöngye Táncegyüttes és a Kanizsai Kulturális Központ szervezte.

A KISZÖV Senior Táncegyüttes kalocsai lánytáncot is előadott

– Az antológia, más néven szakmai fórum, táncgyűjtemény „gyökerei" a hetvenes évekig nyúlnak vissza – idézte fel Tóth István, a szervező tánccsoport vezetője. Hozzátette: a program virágkorát egy évtizeddel később élte, majd 2013-ig szünet következett. Azóta felváltva hozza „tető alá" Egerszeg és Kanizsa.

A Boróka Táncegyüttes és a magyarpalatkai táncok
Fotó: Gergely Szilárd

Ezúttal tíz produkciót láthatott a nagyérdemű: a Boróka Táncegyüttes, a Kanizsa Táncegyüttes, a KISZÖV Senior Táncegyüttes, a Zalai Táncegyüttes és a Zalagyöngye Táncegyüttes jóvoltából. A repertoár széles volt: györgyfalvi legényestől és szászcsávási cigánytánctól is pattogott a pódium. Nemcsak a léptek látványa volt szemkápráztató, a táncosok külcsíne is. Mivel a fellépők mozgáskultúrájuk mellett az autentikus öltözetre is hangsúlyt fektettek. A Zalagyöngye leányai kisszekeresi táncukat  a tájegység népviseletében járták el: az apró, virágmintákkal díszített blúz és az oldalt kötött kötény Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét hozta el Zalába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!