Kultúra

2016.03.10. 16:27

Kossuth kiskatonái - Nemzeti ünnepre hangol az Apáczai versenye

Zalaegerszeg - Huszonkét éve nemzedékek tanulják meg játszva a legfontosabb tudnivalókat az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról.

Arany Horváth Zsuzsa

Köszönhető az Apáczai Művelődési Központ munkatársainak, Kelemen Gyulának, aki a vetélkedő izgalmas kérdéseit összeállítja, Béres Katalin muzelógusnak, a zsűri elnökének. Tegnap nyolc feladatsor megoldásával 10 csapat mérkőzött meg egymással. Szellemi totó, arckép és épületfelismerő, vaktérkép, zalai események ismerete szerepelt a feladványok között. A résztvevő diákok a végén elmondták, a csaták adatai bizonyultak a legnehezebbnek, itt illett tudni az emberveszteségek nagyságrendjét.

A „Vitézek” és az aradi vértanúk közül három: Vukics Kristóf kezében Lázár Vilmos képe, Bálint Gergelynél Batthyány Lajosé, Simán Mihály előtt pedig a Damjanich Jánosról készült kép.

A gyerekek fantázianevet választhattak, így mérkőzött egymással többek közt a Honvédek, a Hazafiak, a Honleányok, a Múzeumi Lépcsőfokok. Végül a Dózsa gráciák végeztek a III. helyen (Dózsa-iskola), a második lett a Pesti Divatlap, (Öveges-iskola), győztek a Vitézek, akik a Kölcsey-gimnázium hatosztályos matek fakultásáról érkeztek, felkészítő tanár Hegyiné Tarr Melinda. A győztesek fejenként 3000 ezer forint értékű utalványt nyertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!