Kultúra

2015.08.18. 16:35

Tanulni akarnak az erdélyiektől - Öt év alatt már szoros baráti kapcsolattá fejlődött a kulturális együttműködés

Gyenesdiás - A Hargita megyei Csíkszenttamás Gyenesdiás testvértelepülése küldöttsége - néhány napig a zalai községben vendégeskedett.

Keszey Ágnes

Öt éve kulturális együttműködéssel kezdődött a két település kapcsolata, mely mára baráti viszonnyá fejlődött közöttük. Sokan már visszatérnek Gyenesdiásra nyaralni, pihenni is. A napokban az erdélyi község delegációját látták vendégül.

- Családokat, gyerekeket sikerült elhoznunk. Évente összejárunk, s mindig van valami újdonság. Kellemes meglepetés volt a Természet Háza látogatóközpont. Nálunk nem adatik meg, hogy ilyen fürdési lehetőségekkel rendelkezzünk. A sportpályát is kipróbáltuk egy barátságos focimeccsen. A tanösvényeink kialakításában sok tanácsot kaptunk Gyenesdiástól. Az a legfontosabb, hogy fent tudjuk tartani ezt a kapcsolatot, és el tudjuk mondani, hogy jó úton haladunk - idézte fel Kedves Róbert, a 2550 fős Csíkszentamás alpolgármestere vasárnap este, a hazaindulásuk előtti percekben.

Kedves Róbert (balról) és Gál Lajos kézfogása a búcsú alkalmával Fotó: a szerző

Szólt arról, hogy ma magyarnak megmaradni Erdélyben nem könnyű.

- Napról napra nagyobb a nyomás, egyre nehezebben tudjuk megélni, hogy magyarok, székelyek vagyunk, a jogainkért egyre nehezebb harcolni emelte ki.

Gyenesdiás számára is fontos, sőt egyben példamutató is ez a kapcsolat.

- Fontos a testvértelepülési összetartás, a határon innen és túl élő magyarokkal: a nemzettudat erősítését jelenti számunkra. Azt látjuk erősnek Csíkszentamáson, hogy mennyire összetartozik a közösség, a családi generációk. Ebből nekünk van tanulnivalónk. Megbecsülik azt a vidéket, amelyben ez a közösség évszázadokon keresztül élt, nevelődött, s teszi a dolgát ez tiszteletreméltó. Az igazi közösségi formák felé vissza kell térnünk, s ebben van tanulnivalónk. Ez Gyenesdiáson is példa kell, hogy legyen, mert nagy erőfeszítéseket teszünk azért, hogy az igazi családi közösségek meg tudjanak maradni Erre kell nagy hangsúlyt fektetni, hogyan lehet élő közösségként, vidámsággal megélni azt, ami megújít bennünket - emelte ki Gál Lajos gyenesdiási polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!