Kultúra

2015.08.26. 11:00

A Mura-menti horvátokat képviselték a nagykanizsai srácok

Nagykanizsa - Nemrég nemzetközi fesztiválon vehetett részt a Nagykanizsai Horvát Tamburazenekar három tagja, Horváth Bálint, Lukács Norbert, Vargovics Máté.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Vargovics Józsefné, a Zala Megye Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elöljáróban elmondta: az augusztus elején, Zadarban lezajlott tamburás találkozóra a horvátországi, zágrábi Határon Kívül Élő Horvátok Szervezete rendezésében került sor.

- A szervezet minden évben megrendezi a fesztivált, amelyen népdal-, néptánctanulásra nyílik lehetőség, illetve a résztvevők hagyományos népi hangszerekkel is megismerkedhetnek - hallottuk tőle. - A Nagykanizsai Horvát Tamburazenekar három tagja első alkalommal vett részt a 10 napos találkozón a kanizsai horvát nemzetiségi önkormányzat közreműködésének köszönhetően, hiszen sikerült elérniük, hogy az oktatás költségét az országos horvát önkormányzat finanszírozza. A szállás és az étkezés költségét pedig a fiúk maguk állták.

A nagykanizsai fiatalok, Lukács Norbert, Vargovics Máté és Horváth Bálint a zadari nemzetközi tamburás találkozón Fotó: A szerző

Vargovics Máté elmondta: naponta 9 és 12, illetve 17 és 19 óra között zajlottak a próbák, közben volt lehetőség szabadidős programokra is.

- Két tanárunk volt, ők osztották fel egymás között a hetet: az egyik Sini a Leopold karmester, tamburaoktató, valamint Tibor Bun előadóművész - mondta Máté. - Körülbelül harmincan voltunk hallgatók, jöttek Németországban, Szerbiában, sőt, még Amerikában élő horvátok is.

- Én nagyon örültem annak, hogy megismerkedhettem más tamburásokkal és új barátságokra tehettem szert, mert így megtapasztalhattam, hogy ők egészen más zenét játszanak, mint mi - vette át a szót Horváth Bálint. - Úgy érzem, ebben a néhány napban is sokat fejlődtem, de szerintem ezt elmondhatom mindannyiunk nevében.

Lukács Norbert pedig elárulta: számára a legnagyobb élményt Sini a Leopold foglalkozásai jelentették.

Máté végül hozzáfűzte: arra is jó volt a találkozó, hogy a saját tudásukat, illetve a kanizsai csapat nívóját el tudta helyezni a nemzetközi mezőnyben, és most már tisztán látja azt is, hová kellene eljutni neki és társainak.

- A művészi átélést tekintve jól állunk, de azt is érzékeltük, hogy a technikai tudást illetően még fejlődnünk kell - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik