Kultúra

2015.01.12. 15:50

Radnóti versei és Gyarmati Fanni naplója

Budapest - Ahogy az várható volt, Radnóti Miklós özvegyének, a több mint száz évesen, 2014-ben elhunyt Gyarmati Fanninak frissen megjelent naplója sok-sok fontos percet szerez majd nemcsak az irodalom kedvelőinek.

Arany Horváth Zsuzsa

A vasárnap délután a fővárosi Dohány utcai zsinagógában – mely Európa legnagyobbja – ilyen fontos percek sokaságával ajándékozta a jelen lévőket. A program a Köszönet koncert nevet viselte. Ezzel fejezte ki ugyanis a háláját a MAZSIHISZ azoknak, akik adójuk egy százalékát a magyarországi zsidó hitközségeket tömörítő szervezetnek ajánlották fel. A műsorban Hegyi Barbara Jászai-díjas színművész és Hegedűs D. Géza Kossuth díjas színművész három lírai tételben idézte meg a halhatatlan szerelmet, amelyet a háború és a nácizmus szakított ketté – ahogy maga Gyarmati Fanni fogalmazott egy 1962-es interjúban.

Nagy szerelem irodalmi emlékműve. Hegyi Barbara és Hegedűs D. Géza olvas a színpadon, mellettük jobbra Neumark Zoltán zongoraművész, aki zenei aláfestést biztosított. Fotó: Luif Ibolya

A 2003-ban előkerült naplót 1935-1946 között írta. Mint ismeretes, az országgyűlési gyorsíró édesapától származó, több nyelven beszélő asszony kapcsolatuk kezdetétől a munkaszolgálatra hurcolt Radnóti halálának bebizonyosodásáig írta a feljegyzéseit, amelyből nemcsak személyes életük bontakozik ki, hanem a tűéles korrajz is. A hallgatóságot megigéző vasárnapi válogatásban a Virágének, a Két karodban és a Levél a hitveshez című vers hangzott fel, ezekre a költeményekre rezonált több naplórészlet, amely főleg annak az időszaknak a gyötrelmeit idézte, amikor a munkaszolgálat a magyar-román határra, majd cukorgyárba és ládagyárba szólította Radnótit. (Gyarmati Fanni egyébként hónapokig nem tudta, hogy a férje meghalt, sokáig abban a hiszemben írta a naplót, hogy viszontlátja. A háború utolsó időszakában Pécsett élt apácaként álnéven. A naplót Ferencz Győző irodalomtörténész rendezte sajtó alá, amihez Gyarmati Fanni szabad kezet adott neki. Az özvegy mindvégig ugyanabban a Pozsonyi úti lakásban lakott, ahol Radnótival kezdte az életét.

A Köszönet koncerten fellépett többek között Benedekffy Katalin operaénekes, akit a zalai közönség is láthatott 2007 és 2010 között a Hevesi Sándor Színházban többek között a Chicago musicalben Roxie Hart szerepében. Az erdélyi származású művész, aki amúgy Kányádi Sándor unokahúga, az operaáriák mellett magyar népdalokat is énekelt.

Ennél is nagyobb meglepetésnek mondható a dominikai származású, de 14 éve Magyarországon élő Kasai Jnofinn fellépése. Aki stílusosan a Yiddishe Mama című világhírű dalt (Tom Jones, Charles Aznavur is műsorán tartotta) is énekelte saját zongorakísérettel. Az ez alkalommal tisztelgésképpen természetesen kipa-val a fején éneklő 48 éves színes bőrű énekesben az X-faktor tehetségkutató egyik énektanárát is ismerhetjük.

A koncerten Balázs Fecótól is halhattunk néhány örökzöld dalt. A Liszt-díjas könnyűzenész régóta kampányol a magyarországi vallási párbeszédért. Egy duót a Yehudi Menuhin-tanítvány Kathy Horváth Lajos hegedűművésszel adott elő. A programban Király Miklós operaénekes adta elő a Hegedűs a háztetőn című musicalből Tevje elmaradhatatlan dalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!