Kultúra

2015.01.20. 17:09

Mosonyi Aliz könyvéből készült bábelőadás Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Illemtan gyerekeknek című, új bemutatójáról tartott kedden sajtótájékoztatót a Griff Bábszínház. Ennek kapcsán az igazgatói pályázatról is érdeklődtünk.

Magyar Hajnalka

szA társulat január 23-án, pénteken tartja idei első premierjét, amelyen a keszthelyi születésű Mosonyi Aliz Illemtan gyerekeknek című művének bábos adaptációját láthatja a közönség. A sok humorral átszőtt, a szeretet illemre nevelő erejét felmutató előadást a veszprémi Kabóca Bábszínház igazgatója, Székely Andrea rendezi.

Székely Andrea. Fotó: Pezzetta Umberto

A következő bemutató február 27-én esedékes, amikor már új igazgatója lesz a bábszínháznak. Mint ismeretes, a jelenlegi direktor, Pinczés István tartós betegsége miatt immár másfél éve nem tudja ellátni vezetői teendőit. A zalaegerszegi közgyűlés illetékes bizottság ezért pályázatot írt ki, amire öten jelentkeztek.

Velkey Pétertől, a humán-igazgatási osztály vezetőjétől megtudtuk, öten nyújtottak be pályázatot. Névsorban haladva: Bal József rendező, aki vendégként már többször dolgozott a társulattal; Bősze Katalin, az intézmény korábbi ügyvezetője; Pénzes Csaba, a bábszínház rendezői munkatársa; Szűcs István, aki másfél éve megbízott vezetője a Griffnek; és Zalányi Gyula, aki 1988-2009 között a Hevesi teátrum színművésze volt.

A pályázókat elsőként a szakemberekből álló négy fős Előadóművészeti Tanács hallgatja meg, s tesz javaslatot az alkalmas vezetőre. Jövő hét elején az oktatási bizottság mélyed el a pályázók által vázolt koncepciókban, s alakítja ki álláspontját. Dönteni a közgyűlés feladata, február 5-én határoznak. Február 15-től már munkába is áll az új igazgató, akit az év végéig művészeti tanácsadóként még segít Pinczés István is.

Velkey Péter hozzátette még, az elmúlt másfél évben Szűcs István megbízottként jól menedzselte a bábszínházat, a nézőszámban és a visszajelzésekben sem mutatkozott meg, hogy a színház átmeneti periódust él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!