Kultúra

2014.09.22. 17:12

Balatoni Íróhét - Szendrey Júlia, a félreértett asszony

Keszthelyen látta meg a napvilágot a „Feleségek felesége” - ahogy Petőfi említette hitvesét, így nem véletlen, hogy Szendrey Júlia személye és munkássága a Balatoni Íróhét fő témája.

Keszey Ágnes

A programsorozat nyitórendezvényeként dr. Fűzfa Balázs szombathelyi egyetemi docens tanítványai mutattak be lírai oratóriumot.

- Élményközpontú programokkal járjuk az országot, így lehet megszólítani a fiatalokat, közel hozni hozzájuk az irodalmat. Szendrey Júlia nemcsak Petőfi felesége volt, hanem méltó szellemi társa is, ő maga is kiváló költő: olyannyira, hogy Petőfi nem több költői szimbólumát is felhasználta verseiben. Olyan korban volt autonóm és komplex szellemiség, mikor a női önállóság ritka szerep volt - mutatta be a költőnőt, Andersen meséinek első fordítóját dr. Fűzfa Balázs, akinek tanítványai, magyar szakos egyetemi hallgatók: Galyas Cintia, Rozmán Kristóf és Varga Bence adtak elő verseket és megzenésített költeményeket.

Galyas Cintia állította össze a hétfőn bemutatott műsort. Fotó: Keszey Ágnes

- Szendrey Júliával sokat foglalkoztam és kutattam életét, Fűzfa tanár úr keltette fel az érdeklődésemet. Dolgozatot és irodalomtörténeti cikket is írtam egy szakfolyóiratba, aztán megszületett ez a műsor. Irodalmi sorozatunk első része az előadás, több költőfeleséget bemutatunk, nagy sikerrel járjuk az országot - mondta a műsor összeállítója, Galyas Cintia.

A Balatoni Íróhéten kedd este a Hévíz folyóirat bemutatójára várják az érdeklődőket. Szerdán este Mészáros Ferenc költő vár mindenkit a Balaton színházba: a Hozz magaddal egy Petőfi verset programra - hogy mi a cél a költeményekkel, az majd a helyszínen kiderül! Csütörtökön dr. Lukács Gábor kutató mutatja be Szendrey Júlia szülőházát, és fiataloknak, gyereknek szóló programok is színesítik a hetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!