Kultúra

2014.07.28. 10:05

Tárgyfotóktól a tájfotókig - Ékszereket fényképezett, ma a társadalomábrázolás a kihívás

Zalaegerszeg - A fotózást, azon belül is a szép tájképeket kedvelő nézők a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a múlt hét közepe óta gyönyörködhetnek Kiss Péter soproni fotográfus képeiben.

Hajdu Péter

A tej és a méz földjén címet viselő, augusztus 8-ig nyitva tartó fotókiállítás 45 képe annyiban tematikus, hogy valamennyi egy izraeli kirándulás során készült, tájképekkel indul, majd elkalauzolja a nézőt Jézus korába, a szent helyekre, és végül a folyamatosan háborúban álló kis ország lakóinak békés mindennapjait mutatja be, érdekes zsánerképeken.

Kiss Péter: Először csak a szakmám termékeit fényképeztem

A fotóssal a megnyitó előtt beszélgettünk, először azt kérdezve, hogyan került kapcsolatba a fotózással.

– Hét-nyolc éve hobbiként kezdtem fotózni, és három kezdtem járni a Soproni Fotóművészeti Körbe, ott mélyedtem el egy kicsit jobban a fotózásban. Nem is annyira technikai ismeretekben kaptam sokat a körben, hanem inkább egy másfajta látásmód elsajátításában adott tapasztalatot az a szakmai műhely. Először ugyanis csak a szakmámmal kapcsolatos tárgyfotózással foglalkoztam. Ékszerész vagyok, és a műhelyben, nálunk készült ékszereket próbáltam lefényképezni. Ez egy nagyon nehéz fotós szakmai feladat volt. Ennek során egyre inkább érdekelt a fényképezőgép, a fotózásban rejlő lehetőségek, megragadott a fotózás, átléptem a tájfotózásba, illetve most már a társadalomábrázolás is érdekel – mondta fotóspályája kezdetéről Kiss Péter.

A kiállítás több mint negyven képe a közel-keleti tájképektől az emberek mindennapjaiig terjed. Fotó: Pezzetta Umberto

Arra a kérdésre, a fotóművészet témái, stílusai közül melyik kedves számára, elmondta, két terület érdekli elsősorban, a tájfotózás és a társadalomábrázolás. Az Egerszegen most nyitva álló tárlata nem a fotóművészet elvont témájú alkotásaira épül, elsősorban dokumentarista témájú.

– Ha éppen külföldön van lehetőség a fotózásra, az nagyon jó, mert ismeretlen területre téved az ember, és örömmel mutatja meg másoknak is az élményeit. Ez történt velem is az izraeli út során. Bizonyos értelemben mérföldkőnek tartom ezt a témát. Úgy gondolom, ahogyan a reneszánsz eredete Itáliába visz, úgy a kereszténység eredete Izrael, azon belül Jeruzsálem, amely város státusza alakulásától fogva mindig fontos volt társadalmi és vallási szempontból. A képeim ezen része arról szól, hogy az izraeli emberek hogyan kötődnek még mindig a szentíráshoz.

 

A kiállítás aktuális tablóitól lépjünk kissé közelebb, hazai témákhoz. Mit lát itthon, s nem tájképekben, hanem a mai magyar társadalom objektívvel megfogható jelenségeiből.

– Téma rengeteg van, még nem tudom, melyiket fogom megragadni a következő időszakban. Időt igényel. Nagyok a visszásságok, a szomorúsággal eltöltő dolgok hazánkban, de sok érték is felfedezhető. Most éppen ez a dilemma bennem, melyiket fogom megragadni. Még nem tudom, ez időt igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!